Prezident Pavel podepsal vládní úsporný balíček

Prezident ve středu podepsal konsolidační balíček. Oznámil to ve videu na sociální síti X. "Ani Česká republika si nemůže dovolit dlouhodobě utrácet více, než jsou její příjmy. Například jen za poslední rok čeští občané ze svých daní zaplatili 70 miliard na úhradu úroků a obsluhy státního dluhu," řekl ve svém prohlášení Pavel.

Pokud podle něj nic neuděláme, bude tato částka i nadále růst a Češi tak budou zadlužovat své děti a vnuky. "A právě kvůli neudržitelnému tempu zadlužování České republiky jsem se rozhodl dnes podepsat balíček vládních opatření, které nás mají přiblížit ke stabilizaci veřejných financí a ke snižování státního dluhu," doplnil Pavel.

[chooze:article;value:530102]

​Podle Pavla by neschválení balíčku znamenalo neudělat na cestě snižování schodku našeho rozpočtu vůbec nic. "To by napáchalo mnohem větší škody. Cesta k naší prosperitě, k tomu, aby se lidem ulevilo, není jen ve snižování státního dluhu. Je důležité, abychom znovu nastartovali naši ekonomiku. Abychom investovali do dopravní infrastruktury, do vzdělávání, do vědy a výzkumu, do podpory podnikání. I proto budu věnovat zvýšenou pozornost podobě státního rozpočtu na rok 2024, aby v něm byla obsažena všechna tato prorůstová opatření. A aby nezapomněl na ty, kterých se úsporná opatření dotknou nejvíc," prohlásil Pavel.

Pavel se v úterý sešel se zástupci ANO. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová po schůzce uvedla: "Pan prezident Pavel má historickou šanci nepodepsat škodlivý daňový balíček. Může tím zachránit 100 mld. Kč našeho HDP ročně. A vládě Petra Fialy (ODS, pozn. red.) by 'vyslal jasný signál', že sliby o úsporách na provozu státu se mají plnit." Zmínila také, že pokud by prezident balíček podepsal, tak by se poslanci hnutí ANO obrátili na Ústavní soud. Ve středu svá slova potvrdila s tím, že je stížnost k Ústavnímu soudu "velmi pravděpodobná".

[chooze:article;value:529465]

Vybrané změny podle úsporného balíčku

Úsporný balíček si klade za cíl během následujících dvou let snížit výdaje státu o 78,4 miliardy korun. Celkem 54,4 miliardy se ušetří na dotacích, 11,2 miliardy na provozu státu, 9,9 miliardy na platech a 3 miliardy na dalších výdajích.

Stát chce v příštím roce zvýšit příjmy o 35,2 miliardy korun a v roce 2025 o 37,1 miliardy. Snížení výdajů a zvýšení příjmů za dva roky přinese celkem 150,7 miliardy korun.

Daň pro právnické osoby se zvýší z 19 na 21 procent. "Současná sazba daně ve výši 19 % patří ve srovnání s EU mezi nižší sazby a zvýšením na 21 % se přiblížíme k evropskému průměru," okomentovalo ministerstvo financí.

Balíček znovuzavede nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 %. Ministerstvo financí na modelovém příkladu s průměrnou hrubou měsíční mzdou za rok 2022, která byla podle ČSÚ 40 353 Kč měsíčně, bude dopad na čistý příjem 242 Kč měsíčně.

Sazby daně z nemovitých věcí se zvýší přibližně na 1,8násobek. Pro veřejné rozpočty to znamená 10 miliard korun ročně navíc. Veškerý výnos daně zůstane obcím. Obce také budou moci u zemědělských pozemků nastavit koeficient daně z nemovitosti v rozmezí 0,5 až 1,5, nebo pozemky od daně zcela osvobodit.

Sníží se sleva na dani na manželku, ta se nově omezí výhradně na manžela či manželku pečující o dítě pouze do tří let věku. Ruší se školkovné a sleva na dani na studenta.

Dalším omezením je osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům. "Všechny doposud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob za dané zdaňovací období na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy," přiblížilo ministerstvo.

V letech 2024 až 2026 vzroste minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy, tedy o 5 procentních bodů ročně, čímž se přiblíží minimální vyměřovací základ na úroveň minimální mzdy.

Bude se pravidelně zvyšovat spotřební daň z cigaret, tabáku na kouření, doutníků a cigarillos o 10 % v roce 2024 a o 5 % v každém roce 2025 až 2027.

Úlevy z odvodů pro dohody o provedení práce se zastropují. Zvýší se cena dálniční známky o 800 Kč z 1 500 na 2 300 Kč za rok od 1. března 2024.

Bude zredukován počet sazeb DPH na základní 21 % a sníženou 12 %. Vybrané zboží a služby budou přesunuty ze snížené do základní sazby DPH. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.