Prezident Pavel vyčinil poslancům. Takhle zákony neschvalujte

dopise adresovaném předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) se Pavel pozastavil nad způsobem, jakým ministr dopravy Martin Kupka (ODS) vložil novelu o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury do návrhu zákona.

"Jsem si vědom ekonomických přínosů této stavby, ale také otazníků kolem jejího vybudování. Tento pozměňovací návrh, značně rozšiřující původní podobu zákona a zároveň dopadající do života obyvatel v daném regionu, neprošel kromě připomínkového řízení ani hodnocením jeho dopadů a přínosů," uvedl.

[chooze:article;value:559277]

Poslance taktéž upozornil, že se proti výstavbě vymezují i místní obyvatelé. "Nelze opomenout výsledky referenda obyvatel Dolní Lutyně, které se konalo ve dnech 7. a 8. června, jehož výsledkem je výrazné odmítnutí výstavby tzv. gigafactory," připomenul. Následně dodal, že lokalita je na území s nejcennější zemědělskou půdou, jejíž ochrana je předmětem zákona, a že už v minulosti zde byla snaha o vystavení průmyslové zóny, která byla završena příslibem zastavení příprav.

"Dle mého názoru nelze opomíjet ochranu životního prostředí, názor občanů v daném regionu, a navíc je nutné zachovávat princip předvídatelnosti postupu orgánů veřejné moci," shrnul Pavel veškeré své připomínky. Následně ale uvedl, že se po dlouhém váhání rozhodl zákon podepsat, jelikož jako celek jde správným směrem.

Na závěr dopisu prezident zdůraznil, že si nepřeje, aby byly zákony schvalovány podobným způsobem. "V případě změn zákonů, které mají dopad na životy občanů v mnoha rovinách, považuji za nutné předložit komplexní analýzy a zákon projednat ve standardním připomínkovém řízení za účasti všech zainteresovaných subjektů," uvedl.

Obec na Karvinsku vyhlásila referendum. Továrnu na baterie nechce (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.