Prezident Petr Pavel promluví před OSN. Nejdůležitější projev v kariéře, myslí si

Projev prezidenta Petra Pavla po všeobecné rozpravě jednání 78. valného shromáždění OSN se bude mimo jiné týkat současné bezpečnostní situace v Evropě. Ta bude rovněž tématem středečního jednání Rady Bezpečnosti. Naše delegace už potvrdila, že Petr Pavel tam s dalším projevem vystoupí i přesto, že ČR není jejím členem. Tím by se ale v budoucnu Česko stát chtělo.

[chooze:article;value:512905]

​OSN vznikla před téměř osmdesáti lety. Od té doby se pokouší přispívat k mezinárodnímu rozvoji, zajišťovat ochranu lidských práv ale hlavně se snaží zabránit válečným konfliktům.

"Na jednu stranu můžeme hovořit o úspěchu, protože se podařilo dosáhnout toho, že nedošlo k celosvětovému válečnému konfliktu. Na druhou stranu během těch desetiletí tu byla celá řada menších konfliktů a tady se jim nepodařilo zabránit," vysvětluje odborník na mezinárodní právo Pavel Šturma.

Válce se nepodařilo předejít v Koreji, bývalé Jugoslávii, Iráku ani při ruské invazi do Gruzie. Lidé umírali i při genocidě ve Rwandě. V současnosti je OSN krátká i na zastavení ruské agrese na Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.