Prezident podepsal nové zákony. Mění se volby i prodej zbraní

Zákon, který omezuje prodej zbraní, v pátek jej podepsal prezident, informoval na webu Hrad. Prodejci zbraní budou nově mít povinnost hlásit podezřelé nákupy. 

Doposud mohlo být posouzení zdravotní způsobilosti staré maximálně deset let, novela lhůtu zkracuje na pět. Lékaři také nově ve svém systému uvidí, že je jejich pacient držitelem zbrojního oprávnění. 

V Senátu se proti novému zákonu ohrazovala například senátorka Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09. "Já se domnívám, že dostatečně nezpřísňuje zbraňovou legislativu," uvedla. Líbila by se jí například větší regulace dlouhých zbraní.

[chooze:article;value:545075]

Většina zákonodárců ale novelu podpořila. Čas na omezení dlouhých zbraní není ani podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Držitelů zbrojních průkazů je v České republice podle dostupných údajů zhruba 300 tisíc a vlastní na 700 tisíc střelných zbraní. Novela má pro ně platit až od roku 2026. Podle Rakušana je propojení všech registrů složité.

Změny ve volbách

V Ústavě nově bude konkrétní termín pro krajské, senátní a obecní volby. Konat se budou vždy na konci prvního říjnového týdne. První volby, kterých se to týká, budou v roce 2026.

[chooze:article;value:539084]

Novela počítá také s tím, že 81 volebních obvodů bude možné měnit jen jednou za 12 let. Zároveň má například zavést elektronizaci podávání kandidátních listin. Nově zřízený centrálně vedený informační systém voleb má navíc umožnit snadněji získat voličské průkazy. Požádat o ně podle Rakušana půjde na kterémkoli obecním úřadě.

Zákon o zbraních schválil Senát. Registr zbrojních průkazů se otevře lékařům (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.