Prezidenta doprovází přísná opatření. Na Slovensku to zažil Pavel

Ochranka, policie, členové hradní kanceláře a doprovod prezidenta, na cestě do Bratislavy Petra Pavla doprovází řada lidí. Pro svou přepravu zvolili automobily. Přestože před časem říkal, že bude chtít neokázalé výpravy, nemá nejspíš moc na vybranou.

Prezident Petr Pavel dorazil sem do Bratislavy v doprovodu ochranky a svých pracovníků z Hradu. Kolona čítala celkem sedm vozidel. "Tak jako třeba premiér když jede, tak má to hlavní vozidlo. A za ním je jedno doprovodné, takže stačí celkem dvě, tak to si myslím, že je asi ten směr, kterým nový prezident půjde. Aby bylo jen jedno vozidlo, kde je uklizená ochranka, tak to bych řekl, že je celkem málo," myslí si protokolář Miroslav Sklenář.

[chooze:article;value:494619]

V posledních letech se řada hlav států snaží jít příkladem a do zahraničí jezdí například po železnici. "Třeba rakouský prezident Van der Bellen, tak ten do Prahy zásadně jezdí vlakem. V Německu, ve Francii víte, že hodně jezdí vlakem místo autem," poznamenal Sklenář.

Podle Pavla se ale takové návštěvy připravují řadu měsíců, takže na podobnou věc nebyl tentokrát čas. Na jeho ostraze se podílí vojenská policie i na výjezdech do zahraničí.

"Pokud se bezpečnostní přeprava chráněných osob, tedy nejen prezidenta republiky, realizuje ve skupině více vozidel, pak zpravidla probíhá v režimu práva přednosti jízdy, tedy skupinu vozidel doprovází vpředu a vzadu vozidla v barvách Policie České republiky jedoucí na majáky," informoval policejní mluvčí.

[chooze:article;value:494563]

Například američtí prezidenti musí poslouchat bezpečnostní složky na sto procent. Tajné služby za ně rozhodují nejen o tom, jak přeprava proběhne, ale také o tom, kam vycestovat mohou a kam ne. "Tam je to velmi složité, tam se to jmenuje secret service (tajná služba) a ta má konečné slovo. TA co řekne, to platí. U nás to je tak, že ten prezident si to může prosadit, v Americe ne, tam to prosazuje tajná služba," uvedl Sklenář.

Lidé pracující pro prezidentskou ochranku i řidiči musí projít speciálním školením. Auta ale bývají většinou vybavena jen základními bezpečnostními prvky. Většina českých prezidentů prý v minulosti odmítala jezdit vozy vybavenými balistickou ochranou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.