Prezidentská volba má tři favority. Ostatní ať odstoupí, vyzývají odborníci

Zjednodušit rozhodování voličům. To by měl být podle námi oslovených politologů hlavní důvod, aby někteří kandidáti ukončili tažení na Hrad.

"Může se stát, že přílišným rozdrobením v jedné části politického tábora se pomůže úspěchu ve finále toho jejich společného nepřítele," míní politolog Stanislav Balík. "Určitě by měli odstoupit. Známe to koneckonců z druhých kol ve Francii, z primárek ve Spojených státech," doplnila jeho kolegyně Lenka Zlámalová.

Třeba v prezidentských volbách na Slovensku odstoupil jeden z favoritů Robert Mistrík, aby podpořil Zuzanu Čaputovou. "Je to trošku souboj ješitů, tak budou chtít prostě do toho druhého kola proniknout stůj co stůj," myslí si politolog Lukáš Zvaleš.

[chooze:article;value:477525]

"Nepřipadá v úvahu. Já mám v tomhle směru situaci docela jednoduchou," odmítl nápad prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD).

Někteří uchazeči o křeslo na Hradě přitom navíc mají cestu na Hrad zkomplikovanou i řadou skandálů. Napříkald aktuálně čtvrtý Pavel Fisher hodil v jednom ze svých výroku do stejného pytle gaye, lesby s pedofily.

"Prezident jmenuje ústavní soudce. Já můžu za soudce v dobré míře jmenovat pedofily nebo homosexuály nebo lesby, kteří žijí v partnerství, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka já bych tam nikdy nejmenoval," prohlásil Fischer v roce 2017. "Kdybychom připustili, že dáme naroveň manželství a stejnopohlavní svazky, posilujeme obavy, že se děti budou shánět na trhu a že se s nimi bude obchodovat," navázal letos.

[chooze:article;value:477435]

Ani on o odstoupení z boje o Hrad neuvažuje. "Já dobře naslouchám tomu, co občané očekávají, a zatím nemám dojem, že bych měl cokoliv měnit," uvedl Fischer.

Čistý stůl nemá ani Tomáš Zima, kterému je zase vyčítána jeho angažovanost v komunistickém SSM. "V tuto chvíli zatím nevidím důvod odstupovat, jsme na začátku kampaně," řekl.

Josefovi Středulovi zase lidé vyčítají, že sbíral své kandidátské podpisy na demonstraci na Václavském náměstí. "Rozhodně nikomu cestičku umetávat nebudu k prezidentskému stolci," sdělil.

O odstoupení z boje teď nepřemýšlí ani další. "Já se přiznám, já to nebudu, já jsem přišla vyhrát," vzkázala Denisa Rohanová. Jasno má i Marek Hilsher: "Vyzývat kandidáty k odstupování na základě volebních průzkumů a nejasných hypotéz nebo dokonce v zájmu "zpřehledňování voleb" považuji za nedemokratické."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.