Prezidentské kampaně vrcholí. Někteří kandidáti už utratili skoro 40 milionů

Využít celý 40milionový limit na prezidentskou kampaň plánuje například Danuše Nerudová nebo Petr Pavel, ten je aktuálně limitu nejblíž. Následuje ho právě Nerudová, za nimi je Jaroslav Bašta a Andrej Babiš.

"My utrácíme tak průběžně, teď samozřejmě v té horké fázi kampaně se ty výdaje navýšily. Největší výdaje jsou samozřejmě za reklamy," uvedla kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová.

Petr Pavel zatím utratil okolo 32 milionů. "Plánujeme využít celou tu částku na první kolo," uvedl. "Největší částky šly do reklamy a do platů v týmu," dodal.

[chooze:article;value:482335]

​Třetí z favoritů, Andrej Babiš, zatím podle transparentního účtu utratil přes 10 milionů. "K dnešnímu dni máme uhrazeno 11 211 091, 94 korun z účtu. Další platby jsou v procesu," řekl TV Nova mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

"Jízdy obytňákem Andreje Babiše jsou takovým specifikem jeho kampaně, on si často umí najít vlastní cestičku. Hnutí ANO deklarovalo, že nějakých 8 a půl milionu z té kampaně komunální potom uznají jako náklady na kampaň prezidentskou," uvedla expertka na monitoring předvolebních kampaní Jana Stehnová.

Zřejmě nejlevnější kampaň vede senátor Marek Hilšer, který plánuje utratit zhruba 1 a půl milionu korun. Podobnou částku chce dát i další senátor Pavel Fischer. Odborníci mají vůči některým kandidátům a jejich výdajům výhrady.

"Kandidáti nejsou schopni zveřejňovat subdodavatelské řetězce. Také často vnímáme, že nástroj transparentních účtů, který by měl tu kampaň zprůhledňovat, tak je některými využíván opravdu povrchně, právě nejhůře se umístil kandidát Zima," uvedla Stehnová.

[chooze:article;value:482601]

​Nejvíce peněz jde tradičně do venkovní reklamy, tedy do billboardů, plakátů nebo letáků. Vysoké částky také stojí reklama na internetu a na sociálních sítích. "Nějakých 35 milionů podle našich analýz utratil současně také Karel Janeček, který se vlastně ani nestal kandidátem," dodala Stehnová.

V druhém kole se limit na kampaň navyšuje o 10 milionů. "Určitě bych požádala už stávající podporovatele o další finanční podporu," uvedla Nerudová. "Plánujeme utratit takové prostředky, které budou nezbytné. Pokud by nějaká částka zbyla, tak s ní naložíme ve prospěch dobročinné akce," dodal Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.