Prezidentské volby 2023: Jak správně volit a důležité termíny

Kdo může volit

Prezidenta republiky voliči vybírají v přímých volbách na dobu 5 let. Nemůže být zvolen více jak dvakrát za sebou. Volit lze jak v Česku, tak i v zahraničí na českých zastupitelských úřadech nebo konzulárních úřadech, s výjimkou konzulárních úřadů vedených honorárními konzulárními úředníky.

Aby mohl být kandidát ve volbách zvolený, musí získat většinu hlasů voličů. Pokud není po prvním kole žádný takový kandidát, tak do druhého kola pokračují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Hlasovat mohou čeští občané, kteří v případě prvního kola nejpozději 14. ledna 2023 dovrší věku 18 let a v případě druhého kola je jim nejpozději 28. ledna 2023 18 let. Zároveň nesmí mít omezenou svobodu kvůli ochraně zdraví lidu a omezenou svéprávnost.

[chooze:article;value:483259]

Jak volit

Volí se tak, že do volební obálky umístíte lístek se jménem kandidáta, kterému plánujete odevzdat svůj hlas. Obálku pak vhodíte do hlasovací schránky. Pokud bude v obálce více lístků, je hlas neplatný (a to včetně lístku se jménem Josefa Středuly, který odstoupil).

Neplatné jsou rovněž hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky.

Voličské průkazy

O voličský průkaz je možné žádat u obecního úřadu v místě bydliště nebo na zastupitelském úřadu v zahraničí, u něhož se volič nechal zapsat do zvláštního seznamu voličů.

Ve dvoukolových volbách volič, který specificky neuvede, ve kterém kole chce volit, dostane průkaz na obě kola. Pokud jste nestihli odeslat žádost před prvním kolem, máte stále možnost volit na průkaz v tom druhém.

Jakým způsobem a do kdy lze žádat o voličský průkaz

na základě osobní žádosti ode dne vyhlášení příslušných voleb do dvou dnů přede dnem voleb do 16:00
podáním v listinné nebo elektronické podobě ode dne vyhlášení příslušných voleb podáním v listinné nebo elektronické podobě, doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb do 16:00 příslušnému obecnímu úřadu nebo zastupitelskému úřadu v zahraničí
přes Portál občana po přihlášení do Portálu občana bude moci volič jednoduše vytvořit žádost a zaslat ji přes datovou schránku příslušnému obecnímu úřadu. Tato žádost musí být doručena nejpozději 7 dnů přede dnem voleb do 16:00
Pozor! Podání v listinné podobě musí být opatřené úředně ověřeným podpisem voliče. Podání v elektronické podobě musí být zasláno prostřednictvím datové schránky voliče.
zdroj: MVČR/TN.cz

[chooze:article;value:482125]

1. kolo

První kolo prezidentských voleb začíná v pátek 13. ledna ve 14:00. Volební místnosti se uzavřou ve 22:00. Opět se otevřou v sobotu 14. ledna v 8:00 a volit bude možné do 14:00. Pak začíná sčítání hlasů.

Kandidátů do prvního kola je aktuálně osm. Devátý, předseda ČMKOS Josef Středula, oznámil složení kandidatury v neděli. Středula ovšem odstoupil až poté, co začaly úřady s distribucí volebních lístků včetně těch s jeho jménem. Ty jsou ale nyní neplatné. Pokud je někdo vloží do obálky a vhodí do urny, tak hlas nebude nikomu připočítán. Další podrobnosti najdete v tomto článku na TN.cz.

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova.cz, Facebooku, Instagramu a na YouTube.

Hlasování v izolaci či karanténě

Kvůli hrozbě šíření koronaviru schválila Sněmovna možnost hlasovat pro lidi v karanténě či izolaci přímo z auta v takzvaných drive-inech, případně z pobytového zařízení, které bylo kvůli nákaze uzavřeno, a hlasování do zvláštní volební schránky. Pozor, v drive-inech bylo v rámci prvního kola možné hlasovat jen ve středu 11. ledna od 8:00 do 17:00

[chooze:document;value:db020a07-44a7-4cba-a3b9-866c03635568]

Níže se můžete podívat na mapu s drive-iny v jednotlivých krajích. Ministerstvo vnitra také připravilo odkazy na jednotlivé krajské úřady s informacemi k drive-inům v daném kraji.

Pokud jste v karanténě nebo izolaci a nemůžete se dostavit na drive-in, tak je možné do čtvrtka 12. ledna do 20:00 se nahlásit krajskému úřadu, pod který spadáte, kvůli možnosti volit do zvláštní volební schránky. Tu za vámi přinese přímo volební komise. Prokážete se občankou a potvrzením o nařízené izolaci nebo karanténě.

[chooze:document;value:4a911edb-1eea-484a-bab1-c47e25a1811d]

[chooze:document;value:b33c67a5-78dd-4bc9-a568-4bcb0dd05565]

[chooze:article;value:483816]

2. kolo

Případné druhé kolo je vyhlášené na pátek 27. a na sobotu 28. ledna. V pátek by se volilo od 14:00 do 22:00, v sobotu od 8:00 do 14:00. Pro druhé kolo obdrží voliči hlasovací lístky až ve volební místnosti.

Pokud ještě nemáte voličský průkaz pro druhé kolo, na začátku článku najdete informace a termíny, kdy a kde můžete o průkaz žádat. Další informace k voličským průkazům najdete na stránkách ministerstva vnitra.

Hlasování v případě izolace či karantény

V drive-inech pro voliče v karanténě nebo izolaci je v rámci případného druhého kola možné hlasovat jen ve středu 25. ledna od 8:00 do 17:00. S sebou si vezměte občanský průkaz (případně cestovní pas), voličský průkaz (pokud vám byl vydán) a doklad o nařízené izolaci (karanténě).

Pokud jste v karanténě nebo izolaci a nemůžete se dostavit na drive-in, tak je možné pro případné druhé kolo se do čtvrtka 26. ledna do 20:00 nahlásit krajskému úřadu, pod který spadáte, kvůli možnosti volit do zvláštní volební schránky. Tu za vámi přinese přímo volební komise. Prokážete se občankou a potvrzením o nařízené izolaci nebo karanténě.

Podívejte se na prosincovou reportáž TV Nova, koho by volili čeští studenti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.