Prezidentské volby dělí zemi i rodiny. Spory se vedou i na sociálních sítích

V Lavičném na Svitavsku je Babišovo. V Pardubicích zase Pavlovo. Po špatné cestě přejedete obec Lavičné o 120 obyvatelích jen za pětatřicet vteřin. Po poledni je zamčená hospoda i potraviny. Před sedmdesát procent voličů tam volilo Babiše, Pavla ani ne patnáct.

Žijí tam většinou starší lidi. "Tam kde se lidé mají hůře, bojí se budoucnosti, o práci, tak tam podporovali Andreje Babiše," vysvětlil politolog Jan Kubáček.

[chooze:article;value:484702]

V Praze by se Pavel naopak stal prezidentem už v prvním kole s více než padesáti procenty. V Pardubicích taky vyhrál a byl na čtyřiceti procentech. "Hlavně dělal diplomacii, zahraniční věci a geopolitiku," chválí ho lidé v anketách.

Tak, jak si oba rozdělili republiku, to teď vře i mezi městem a venkovem. "Vypovídá to o tom, že se lidé potřebují ujistit ve svém názoru. Aby byli ujištěni, potřebují zkrátka publikum," domnívá se psycholog Slavomil Fischer.

Podle psychologů už podobné spory začaly narušovat i rodinné nebo partnerské vztahu. Druhé kolo prezidentských voleb je přitom teprve před námi.

Jaká místa by mohla být pro kandidáty zásadní? Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.