Prezidentské volby se rychle blíží. Členové komisí už se sešli

"Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost," řekli z pódia členům komisí. Místo toho, aby zdobili vánoční stromeček, pekli cukroví nebo vybírali poslední dárky, procházejí členové volebních komisí speciálními školeními. 

"Jak se mají vyplňovat zápisy o hlasování, jak se mají počítat hlasy, které jsou platné, které jsou neplatné," popsala pokyny členka volební komise Kateřina Pazderníková. Na otázku, na co si dát pozor, odpověděl další člen komise Jan Kunkela: "Aby bylo správně sečteno".

A tak museli členové volebních komisí veškeré předvánoční přípravy stihnout o to dříve. "Úplně všechno jsme stihli, než jsme šli sem," prozradila členka volební komise Jana Machatá.

[chooze:article;value:479341]

To Klára Procházková se synem Jakubem ještě vše hotové nemá. "Dozdobit nějaké perníčky a tak podobně," řekla, co jí ještě chybí. 

Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radovana Daňka je malý zájem o členství v komisích. "Starosta jmenuje na neobsazená místa další členy z řad úředníků města nebo kraje," vysvětlil postup mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Už v pátek musí být po celé republice seznamy členů komisí kompletně sestavené a odsouhlasené. "Ten člověk musí být bezúhonný a v den voleb musí mít 18 let," popsal podmínky Tibor Fehér z oddělení krizového řízení jihlavského magistrátu.

[chooze:article;value:479095]

Leckde dokonce už začali s přípravami volebních místností. "Potřebovalo se před volbami poklidit a připravit věci, které jsou na volby potřeba," sdělil Radek Pavlíček z OÚ Rantířov.

Samosprávy mezitím rozesílají volební materiály a právě ve čtvrtek do Jihlavy už přivezli i hlasovací lístky s jednotlivými kandidáty. Rozesílat je začnou mezi svátky. Ve schránkách je musí mít každý nejpozději tři dny před volbami, tedy do 10. ledna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.