Prezidentské volby trhly hned dva rekordy. Zájem překvapil i odborníky

Přímá volba prezidenta probíhá v Česku teprve po třetí. Obě předchozí volby vyhrál dosluhující současný prezident Miloš Zeman. Do letošní a historicky třetí přímé volby prezidenta se zapojil rekordní počet lidí.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rozhodl o postupech dvou kandidátů právě neobvyklý zájem. "O postupujících do druhého kola rozhodl rekordní počet voličů. Svého volebního práva využilo 68,24 procenta voličů, nejvíce v historii přímé volby hlavy státu," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Velký zájem ale není jediným rekordem letošních prezidentských voleb. "Rovněž historicky rekordní je nejmenší rozdíl mezi prvním a druhým postupujícím do druhého kola volby, který činí 22 843 hlasů," dodává Rojíček.

[chooze:article;value:484653]

​Z prvního místa postoupil do druhého kola Petr Pavel. Ten od voličů získal 35,40 procenta hlasů. Největší úspěch sklidil v obci Černouček na Litoměřicku, ve které žije.

Andrej Babiš (ANO), který postoupil ze druhého místa se 34,99 procenta hlasů, měl největší podporu v obci Milhostov na Chebsku. Právě v této obci byl také největší rozdíl mezi dvěma postupujícími kandidáty.

[chooze:article;value:484650]

​"Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obcích Přeckov na Třebíčsku a Kaničky na Domažlicku, kde k volbám dorazilo 100 procent oprávněných voličů. Naopak nejméně voličů si cestu do volební místnosti našlo v obci Zběšičky na Písecku, a to 31,91 procenta," uvedla místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Druhé kolo prezidentských voleb proběhne už 27. a 28. ledna. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Oproti prvnímu kolu ale voliči obdrží volební lístky až ve volební místnosti.

Zahraniční média rozebírají české volby. Favoritem je Petr Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.