Moderní bydlení

Prezidentské volby USA: Jak Američané volí svého prezidenta

Kdy jsou volby v USA 2024

Americké prezidentské volby se konají vždy v úterý následující po prvním listopadovém pondělku. Letos to bude 5. listopadu. Předběžné výsledky z prvních států jsou obvykle známé do 12 hodin po uzavření volebních místností.

Jak fungují volby v USA

Nominace stranických kandidátů (primárky)

Před startem samotné prezidentské kampaně vyhlašují republikáni a demokraté takzvané primárky. V těch volí členové strany toho nejvhodnějšího kandidáta ze svých řad, kterého následně nasadí do prezidentských voleb.

Kromě dvou hlavních stran se do voleb obvykle zapojují i další kandidáti z menších stran či nezávislí. Ti ale mají obvykle mizivou podporu.

Volební kampaň

Po primárkách následuje vlastní prezidentská kampaň. "Nyní si potřebují kandidáti zajistit celostátní televizní publicitu a obyčejně absolvují tři televizní debaty. V posledních týdnech protivníci upírají svou pozornost na takzvané nerozhodné státy a bojují o kritické hlasy volitelů," uvedla americká ambasáda.

[chooze:article;value:570713]

Nerozhodné státy

V souvislosti s volbami v USA se často objevuje termín "nerozhodné státy" (swing states). U většiny států USA je obvykle předem jasné, zda v nich vyhraje demokrat, nebo republikán. Existuje ale několik států, kde dopředu není příliš jasné, na čí stranu se jeho obyvatelé přikloní. Patří tam Pensylvánie, Arizona, Michigan či Wisconsin a další.

Systém voleb v USA

V den voleb jdou lidé do volebních místností, pokud nehlasují korespondenční či elektronickou volbou, kde si na volebním lístku vybírají svého kandidáta. Hlasy sčítají úřady jednotlivých států USA. Kdo získá největší počet hlasů v daném státu, tomu případnou všichni volitelé za daný stát a ti by pro něj pak měli následně hlasovat. Výjimkou jsou Nebraska a Maine, kde si kandidáti volitele poměrně rozdělují.

Volební kolegium (electoral college)

Počet volitelů pro daný stát je odvozený od zastoupení v Kongresu. Tito volitelé pak v prosinci volí prezidenta. Volitelé nejsou povinni volit toho kandidáta, který zvítězil v jejich státě, ale jen málokdy se stane, že by tak neučinili.

Sbor volitelů má celkem 538 hlasů a nový prezident potřebuje alespoň 270 hlasů. Největší stát Kalifornie má 55 volitelů, nejmenších sedm států má po třech.

Co se stane, pokud kolegium nezvolí prezidenta

Pokud po hlasování volitelů nezíská ani jeden z kandidátů většinu, prezidenta volí kongresmani. Kongresmani za jeden stát mají dohromady jeden hlas. Takto byl zvolen prezident jen jednou v historii, a to v roce 1824 John Quincy Adams.

Jen čtyřikrát v historii amerických prezidentských voleb se stalo, že vyhrál kandidát, který neměl většinu hlasů voličů, a to v letech 1876 (vítězem byl republikán Rutherford Hayes), 1888 (vítězem byl republikán Benjamin Harrison), 2000 (vítězem byl republikán George Bush) a 2016 (vítězem byl republikán Donald Trump). Obyčejně je to způsobeno těsnými vítězstvími ve více nerozhodných státech.

[chooze:article;value:570846]

Kandidáti na prezidenta

Do boje o Bílý dům je aktuálně zapojeno nejméně pět kandidátů. Největší šance mají za demokraty Kamala Harrisová, která nahradila nynějšího prezidenta Joea Bidena, a za republikány Donald Trump. Dále kandidují libertarián Chase Oliver a za Zelené Jill Steinová, z nezávislých kandidátů je to Cornel West.

Podle americké ústavy se kandidátem může stát člověk, pouze pokud je narozený v USA, je mu nejméně 35 let a zároveň žije v USA nejméně 14 let. Nový prezident se ujme úřadu 20. ledna 2025.

Předvolební průzkumy

Harrisová a Trump podle speciálního volebního portálu ABC News, který zaznamenává a průměruje předvolební průzkumy, vedou velmi vyrovnaný boj. Začátkem září je v čele po zprůměrování Harrisová o tři procentní body, byť v průzkumech z posledních dnů má mírně navrch Trump.

Kurzy na prezidentské kandidáty

Kdo vyhraje prezidentské volby v USA, zajímá i české sázkové kanceláře, které už vypsaly kurzy. Na začátku září věřily více ve vítězství Donalda Trumpa. Souboj byl ale docela vyrovnaný, Harrisová příliš neztrácí. Na začátku října jsou kurzy u dvou kanceláří zcela vyrovnané, další dvě mírně favorizují Harrisovou.

Kurzy v září:

Kurzy v říjnu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.