Přežili týrání i válku. Dojemný příběh lvích bratrů z Ukrajiny končí v Africe

[chooze:gallery;value:35090]

​Ještě jako mláďata byli lvi odebráni matce a prodáni na farmu, kde je zřejmě využívali jako turistickou atrakci. "Lvíčata byla držena v naprosto nevhodných podmínkách, krmená nekvalitní stravou a bez odborné péče, a proto byla podvyživená a nemocná," uvedla Born Free Foundation.

Po nátlaku tamních organizací na ochranu zvířat byli lvi předáni do záchranného centra pro volně žijící zvířata v Kyjevě. Veterináři u obou odhalili nedostatek vápníku, a Car měl navíc polámané kosti. Díky správně péči se pomalu zotavovali, jejich trápení tím ale bohužel neskončilo.

[chooze:article;value:523558]

V únoru roku 2022 začala invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Navzdory otřesným podmínkám, kterým země čelila, se sešel tým šikovných lidí z ukrajinského záchranného centra, polské zoologické zahrady a organizace Natuurhulpcentrum (NHC). Tito lidé zvládli během pár dnů převézt šelmy do Polska a poskytnout jim tam dočasný pobyt.

Odtud následně lvi putovali do záchranného centra pro volně žijící zvířata v Belgii. Mezitímco se tým plný odborníků o Cara a Jamila staral, záchranná organizace Born Free Foundation plánovala, jak šelmy dostane z Belgie do Jihoafrické republiky.

[chooze:article;value:539413]

Tato velkolepá cesta začala v pátek 8. března roku 2023. Lvi naložili do dřevěných beden a v kamionech odvezli na letiště v Lucemburku, odkud odletěli specializovaným letem do Jihoafrické republiky.

Celý tým dorazil do útulku pro divoké šelmy v Shamwari a mohl Cara s Jamilem konečně vypustit do nového domova. Z videa je patrné, že zvířata byla z obrovského výběhu nadšená. Nejprve ho celý prozkoumávala a pak už je čekala zasloužená odměna v podobě chutného oběda. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.