Přeživší útoku z Manchesteru chtěj odškodnění. MI5 mu měla zabránit

Jeden z nejhorších teroristický útoků na území Velké Británie. Tím je masakr na koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru. Sebevražedný atentátník hlásící se k Islámskému státu v hale odpálil podomácku vyrobenou bombu a zavraždil přes dvě desítky lidí.

Teď se přes 250 přeživších rozhodlo obrátit na soud. Prostřednictvím právních firem, které je zastupují, žalují britskou tajnou službu MI5. Ta podle nich nepřijala dostatečná bezpečnostní opatření, aby útoku zabránila.

[chooze:article;value:433685]

​Přeživší se odvolávají na vyšetřování z loňského března. To odhalilo, že policie útoku mohla zabránit, kdyby lépe vyhodnotila důležité zpravodajské informace o atentátníkovi. Tajné služby o útočníkovi věděly už od roku 2010, prověřovaly ho kvůli jeho sklonům k extremismu, na seznam sledovaných osob ho ale nikdy nezařadily.

"Existovala reálná možnost, že jsme se mohli dostat ke zpravodajským informacím, které by mohly vést k opatřením, jež by útoku zabránila," uvedl generální ředitel britské kontrarozvědky MI5 Ken McCallum.

"Hluboce lituji, že jsme takové zpravodajské informace nezískali. Kdyby se nám podařilo tuto nepatrnou šanci využít, nemuseli postižení zažívat tak strašlivé ztráty a traumata," dodal McCallum. Pozůstalí po obětech tragédie teď po státu požadují odškodnění.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.