Při bojích v Súdánu zemřelo nejméně 56 lidí. OSN vyzývá ke zklidnění situace

[chooze:gallery;value:31238]

Nejsilnější boje se v noci na neděli odehrávaly v hlavním městě Súdánu. Jen v Chartúmu podle portálu BBC zemřelo 25 lidí včetně 17 civilistů. "Nemáme elektřinu. Je horko a nemůžeme otevřít ani okna, ta střelba je ohlušující," popsala situaci jedna z tamních obyvatelek.

Po celé zemi bylo zraněno téměř 600 lidí a zemřelo nejméně 56 civilistů. Mezi oběťmi jsou také pracovníci Světového potravinového programu (WFP), který spadá pod Organizaci spojených národů (OSN).

[chooze:article;value:499883]

K okamžitému ukončení násilí vyzval v neděli šéf OSN António Guterres, uvedl portál CNN. "Je důležité zachovat humanitární přístup a zajistit bezpečnost pracovníků OSN," uvedla v prohlášení Rada bezpečnosti OSN. Totéž pak učinily také zahraniční státy, například Čína, Rusko, Spojené království, Spojené státy americké i celá Evropská unie (EU).

Generál Muhammad Hamdan Dagalo, který stojí v čele RSF, se nechal slyšet, že jeho jednotky budou bojovat, dokud neobsadí všechny armádní základny v zemi. "Střety pokračují a armáda plní svou povinnost chránit zemi," sdělil.

Situace v Súdánu je důsledkem rostoucího napětí mezi armádou a RSF kvůli začlenění milic do armády. Podle CNN súdánská armáda dokonce obvinila Jednotky rychlé podpory ze spiknutí proti zemi a požadovala jejich rozpuštění.

[chooze:article;value:392491]

S nestabilní politikou se země potýká už od roku 2019, kdy moc převzala dočasná vláda. V té byli zastoupeni nejen civilisté, ale i vojáci. Armáda pak měla předat plnou moc civilistům, místo toho však provedla převrat.

Velitel RSF a šéf armády Abdal Fattáh Burhán spolupracovali ještě v roce 2021. V poslední době se ale oba snaží posílit své mocenské postavení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.