Při izraelském náletu poblíž Aleppa zahynulo nejméně 36 syrských vojáků

Izraelský útok se zaměřil na oblast "poblíž skladů raket patřících libanonské skupině Hizballáh", uvedla agentura AFP s odvoláním na informace Syrské organizace pro lidská práva sídlící ve Velké Británii, která má v Sýrii rozsáhlou síť zpravodajů.

"Nejméně 36 vojáků bylo zabito a desítky zraněny," uvedla organizace s tím, že cílová oblast se nacházela na jižním předměstí Aleppa Džibrín poblíž mezinárodního letiště. Syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že při úderu před úsvitem byli zabiti a zraněni civilisté i vojenský personál.

Tyto informace však zatím nelze nijak spolehlivě ověřit. V minulosti byl SOHR obviněn z nadsazování počtu mrtvých a škod způsobených údajnými izraelskými útoky.

[chooze:article;value:546903]

Deník The Jerusalem Post upozornil, že původní zprávy uváděly, že jeden ze zabitých členů Hizballáhu se jmenuje Abú Husajn Šehímí. Šehímího bratrem je Siraj Šehímí, jeden z vůdců divize Hizballáhu Radván, který byl zabit při izraelském úderu v Bejt Jahúnu v Libanonu v listopadu. Hizballáh do pátečního rána oficiálně nepotvrdil Šehímího smrt.

https://twitter.com/AFP/status/1773535864217293282

Jen několik hodin před těmito údery bylo podle syrských zpráv cílem údajného izraelského náletu místo využívané íránskými Islámskými revolučními gardami (IRGC) v Sajjidě Zajnabu nedaleko Damašku. Pouhé dvě hodiny před tímto útokem se podle zpravodajského serveru Syrian Capital Voice v budově, která byla cílem útoku, sešli představitelé IRGC, Hizballáhu, syrské armády a Íránem podporovaných Lidových mobilizačních sil.

Syrská státní média uvádí, že při útoku byli zraněni nejméně dva lidé. Fotografie z místa útoku údajně ukazují zřícenou budovu a silně poškozené vozidlo. Oblast Sajjida Zejnab slouží jako bašta íránských milicí. Od začátku války byla opakovaně terčem údajných izraelských náletů, včetně několika případů, kdy byli zlikvidováni důstojníci IRGC.

Syrská státní tisková agentura SANA v úterý odpoledne oznámila, že letecké údery byly v pondělí večer zaměřeny na několik míst v regionu Deir Ezzor, přičemž zahynulo sedm syrských vojáků a jeden civilista a dalších 19 vojáků a 13 civilistů bylo zraněno. SANA obvinila z provedení úderů Spojené státy.

Zatímco některá syrská a íránská média obviňovala USA, izraelské armádní zdroje v úterý uvedly, že údery provedla izraelská armáda a zasáhla "významné cíle" patřící IRGC, které byly využívány k pašování zbraní teroristickým skupinám na Západním břehu Jordánu. Cílové objekty se nacházely na základnách patřících syrské armádě.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová v úterý večer novinářům sdělila, že USA v Sýrii žádné údery nepodnikly.

Izraelci zaútočili na největší nemocnici v Pásmu Gazy. Jsou tam teroristé, tvrdí (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.