Při izraelském útoku v Bejrútu byl zabit vůdce libanonského Hizballáhu

Izraelská armáda (IDF) zasáhla v úterý večer budovu v jižním Bejrútu a zabila nejvyššího vojenského velitele teroristické skupiny Hizballáh, který byl podle Izraele zodpovědný za sobotní smrtící raketový útok na Majdal Šams, informuje deník Times of Israel.

Fuad Šukr, nejvyšší vojenský velitel Hizballáhu a pravá ruka vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha, byl zabit při úderu na osmipatrový obytný dům. Úder následoval po několika dnech intenzivní diplomacie zaměřené na omezení izraelské reakce na sobotní raketový útok na fotbalové hřiště na Golanských výšinách, při němž zahynulo 12 dětí, a to v obavách, že by izraelská odveta mohla vést k totální válce s Libanonem.

[chooze:article;value:566932]

Šukr má být v Hizballáhu také zodpovědný za vývoj naváděných raket a již v roce 2017 na něj Spojené státy vypsaly odměnu ve výši pěti milionů dolarů, protože organizoval útok na americkou a francouzskou základnu v Bejrútu. Při něm v roce 1983 zahynulo 241 amerických a 58 francouzských vojáků.

Ve středu nad ránem byl podle informací deníku Jerusalem Post zlikvidován také politický vůdce Hamásu Ismáíl Haníja. Podle prohlášení Íránských revolučních gard byl údajně zabit spolu s jedním ze svých strážců ve své teheránské rezidenci. Na Hizballáh napojený zpravodajský server Al Mayadeen tvrdil, že ho zlikvidoval Izrael. Izraelští představitelé událost zatím nekomentovali.

https://x.com/Jerusalem_Post/status/1818487765962547347

Haníja byl politickým vůdcem teroristické organizace Hamás a zúčastnil se přísahy nového íránského prezidenta. V dubnu byli při leteckém útoku zabiti tři Haníjovi synové. Haníja přesto odmítl propustit izraelská rukojmí a odstoupit.

Raketový útok Hizballáhu na Golanských výšinách může vyvolat otevřenou válku s Libanonem (28/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.