Při izraelském útoku zemřelo přes sto lidí, tvrdí Palestinci

Přes sto mrtvých a téměř tři stovky zraněných si údajně vyžádal čtvrteční incident na severu Pásma Gazy. Podle izraelské armády se tam Palestinci vrhli na konvoj s humanitární pomocí. Desítky lidí prý zemřely v tlačenici a pod koly nákladních vozů a dokládají to videem z dronu. Palestinci tvrdí, že více než stovku obětí způsobila palba Izraelců do davu civilistů.

"Běželi jsme k potravinové pomoci a vojáci a tanky na nás začaly střílet. Někteří byli zasaženi do ruky, jiní do nohy. Nechali jsme tam jídlo a utíkali jsme pryč," řekl obyvatel Gazy Answar Helewa.

"Podle mých informací přijíždějící nákladní automobily byly přemoženy gazskými civilisty, kteří se snažili z kamionů rabovat. A v jednu chvíli jeden z řidičů, který byl sám gazský civilista, vjel do toho davu. A podle mých informací jsou tam desítky obětí," sdělil Avi Hyman, mluvčí izraelské vlády.

[chooze:article;value:543553]

​Izraelská armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu i přes upozornění přiblížila. Zákrok si ale podle ní vyžádal nanejvýš deset mrtvých. Co se přesně na severu válkou zasaženého území stalo, zatím není jasné. Důkladné vyšetření požadují francouzský prezident Emmanuel Macron i americký prezident Joe Biden.

"Zatím existují dvě verze toho, co se stalo. Zatím hledáme odpovědi," konstatoval šéf Bílého domu Biden. Podle Bidena navíc incident povede ke složitějšímu jednání o příměří. Tragédii odsoudila i OSN, podle ní jde o důsledek nedostatku potravin a volá po humanitárním příměří.

"Civilisté v severní části Gazy, kam OSN už více než týden není schopna dostat humanitární konvoje, potřebují pomoc. Vyzýváme k okamžitému příměří a bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích," uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric.

Hamás podle Izraelců stále zadržuje 134 z 230 rukojmí, které teroristé unesli 7. října. O jejich propuštění jedná Hamás prostřednictvím Kataru se Spojenými státy. Zástupci Hamásu a hlavní palestinské politické strany Fatah v pátek zároveň jednají v Moskvě o podobě nové palestinské vlády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.