Při leteckém útoku v Damašku zemřeli dva generálové, tvrdí íránské revoluční gardy

Agentura Reuters uvedla, že budova v areálu velvyslanectví byla "srovnána se zemí", což podle ní znamená eskalaci války Izraele s jeho regionálními protivníky. Íránský zpravodajský web SSN napsal, že cílem útoku byl íránský konzulát a rezidence velvyslance. Záběry z místa však ukazují, že útok ve čtvrti Mezzeh zasáhl budovu sousedící s íránskou ambasádou.

Íránské revoluční gardy v prohlášení, které zveřejnila íránská média, oznámily smrt sedmi členů, včetně vrchního velitele jednotek Quds Force íránských revolučních gard pro Libanon a Sýrii Mohammada Rezy Zahediho a jeho zástupce Mohammada Hadži Rahímího.

[chooze:article;value:546903]

Zahedi byl podle deníku Times of Israel údajně zodpovědný za operace této jednotky v Sýrii a Libanonu, za íránské milice v těchto zemích a za vazby s Hizballáhem. Byl tak nejvyšším velitelem íránských sil v těchto dvou zemích. Izraelský armádní rozhlas uvedl, že Zahedi dohlížel na všechny íránské teroristické operace proti Izraeli ze Sýrie, Libanonu "a palestinské sféry". Jeho likvidace je nejvýznamnější eliminací vůdce Íránských revolučních gard od ledna 2020, kdy USA v Bagdádu zavraždily velitele jednotek Quds Kásima Sulejmáního. Tyto jednotky Quds Force USA označily za teroristickou organizaci.

https://twitter.com/Reuters/status/1774957418298147193

Íránská státní média informovala, že íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdollahian v telefonátu se svým syrským protějškem uvedl, že Teherán viní z útoku Izrael. Útok na íránský konzulát v Damašku je "porušením všech mezinárodních úmluv", dodal Amirabdollahian. Ačkoli Izrael útok nekomentoval, deník The New York Times citoval čtyři nejmenované izraelské představitele, kteří potvrdili, že za útokem stojí Jeruzalém.

Pondělní útok přišel několik hodin poté, co dron vypuštěný Íránem podporovanými milicemi v Iráku zasáhl základnu izraelského námořnictva v nejjižnějším izraelském městě Ejlat a poškodil hangár. 

Izraelská armáda zasahovala v nemocnici Šífa, kterou měl Hamás využívat jako štít (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.