Při nákupu potravin si Češi často pletou dva pojmy. Přichází tím o stovky korun

Datum minimální trvanlivosti (minimální trvanlivost do) a datum použitelnosti (spotřebujte do) vyznačené na potravinách má rozdílný význam, Češi si to ale často pletou. "Potraviny s prošlým datem použitelnosti se vůbec v tržní síti nesmí objevit. Je to zodpovědnost prodejce," řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Marek Bartík.

Oproti tomu na potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti můžete v obchodech narazit, ale se specifickými podmínkami. "Prodejce musí zařídit, aby ta potravina i po projití byla stále bezpečná. Zároveň potravinu musí nabízet řádně označenou a oddělenou od ostatních," doplnil Bartík. 

[chooze:article;value:507755]

Časté pomýlení zákazníků je podle ředitelky organizace Zachraň jídlo Michaely Číhalíkové jeden z důvodů plýtvání jídlem. "'Spotřebujte do' znamená, že to skutečně do té doby máte spotřebovat. Minimální trvanlivost ale znamená, že to jídlo můžete zkonzumovat i po jejím uplynutí," vysvětlila ve Snídani s tím, že když si to budete hlídat, ušetříte.

​Když máte doma nějaké jídlo, které je prošlé po datu spotřeby, neměli byste je podle ministerstva zemědělství jíst vůbec. "Nekonzumujte žádné potraviny po uplynutí data 'spotřebujte do'. Toto datum se objevuje na potravinách, které velmi rychle podléhají zkáze, jako třeba čerstvé ryby, čerstvé mleté maso," stojí na stránkách ministerstva.

[chooze:article;value:507253]

​Oproti tomu po minimálním datu spotřeby se některé potraviny ještě dají jíst. "Záleží na konkrétním typu, ale je potřeba obezřetnost ze strany spotřebitelů. Když mají nějaké podezření, že ta potravina není vhodná ke konzumaci, tak ji už nejezte. Hlídejte vzhled, vůni a chuť," radí Bartík.

Potraviny po uplynutém datu trvanlivosti tak mohou být jedlé a v pořádku, ale stejně tak některé z nich už nemusí mít původní chuť a texturu. Záleží také na jejich skladování.

Doma je potřeba potraviny správně uložit. O organizaci Zachraň jídlo ve Snídani mluvila Číhalíková:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.