Moderní bydlení

Při nepokojích ve vesnici na Západním břehu Jordánu osadníci zapalovali domy a auta. Zemřel jeden Palestinec

Osadníci házeli kameny a zápalné lahve a zapálili nejméně čtyři domy a šest vozidel ve vesnici ležící západně od Nábulusu. Podle izraelského bezpečnostního představitele se do útoku zapojilo více než 100 útočníků, informuje deník Times of Israel.

Ministerstvo zdravotnictví Palestinské samosprávy uvedlo, že při násilnostech byl zabit 23letý Palestinec a další palestinský civilista byl "kulkami osadníků" těžce zraněn. Izraelští političtí vůdci útok odsoudili a slíbili, že pachatele potrestají. Jeden izraelský státní příslušník byl zadržen v JIT, uvedla izraelská armáda (IDF).

[chooze:article;value:569013]

Na sociálních sítích se objevily záběry, které údajně zachycují zapálené domy a vozidla. Nad vesnicí jsou vidět oblaka kouře. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve svém prohlášení uvedl, že "ti, kteří jsou zodpovědní za jakýkoli trestný čin, budou dopadeni a stíháni".

https://x.com/TimesofIsrael/status/1824217020071809075

Izraelský prezident Isaac Herzog napsal v příspěvku na X: "Toto je extrémní menšina, která poškozuje zákona dbalou komunitu osadníků a osadu jako celek a ve jménu a postavení Izraele ve světě během obzvláště citlivého a obtížného období. "Orgány činné v trestním řízení musí jednat okamžitě," aby postavily odpovědné osoby před soud, dodal Herzog.

Izraelská armáda ve svém prohlášení uvedla, že její síly byly ve vesnici nasazeny "během několika minut" od obdržení zpráv o násilí, přičemž k rozehnání davu musely použít varovné výstřely do vzduchu. Stanice BBC s odkazem na prohlášení armádních představitelů uvedla, že po "vážném incidentu" bylo zahájeno vyšetřování, na kterém spolupracuje jak armáda, tak izraelská bezpečnostní agentura Shin Bet a izraelská policie.

USA uvedly, že útoky osadníků jsou nepřijatelné a musí skončit. "Izraelské úřady musí přijmout opatření na ochranu všech komunit před újmou, což zahrnuje opatření k zastavení takového násilí a pohnání všech pachatelů takového násilí k odpovědnosti," uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu.

Palestinci pravidelně obviňují izraelské bezpečnostní síly, že umožňují skupinám násilných osadníků útočit na jejich vesnice.

Izraelci zaútočili na šéfa Hamásu. Palestinci hlásí 71 mrtvých civilistů (13/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.