Při pádu letadla v Rusku zemřel šéf wagnerovců Prigožin. O příčinách se spekuluje

[chooze:gallery;value:32964]

​Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin byl na palubě soukromého tryskáče Embraer Legacy, který se zřítil u vesnice Kuženkino v Tverské oblasti v Rusku. Ve středu večer o tom informovala ruská státní tisková agentura TASS s odkazem na Federální agenturu pro leteckou dopravu. Všech deset lidí na palubě – sedm pasažérů a tři členové posádky – na místě údajně zemřelo.

Prigožinovu smrt už potvrdil na wagnerovce napojený ruskojazyčný telegramový kanál Grey Zone. Uvedla to britská BBC. Podle lidí stojících za tímto kanálem můžou za smrt oligarchy "zrádci Ruska". 

Letadlo letělo z Moskvy do Petrohradu, kde Prigožinova žoldnéřská společnost sídlí. Důvody pádu stroje jsou zatím neznámé. Podle dat vyslaných radarovým odpovídačem letadla stroj nejdříve stoupal, následně pak jeho signál zmizel. Spekuluje se proto o sestřelení letounu. Podle analýzy agentury AP odpovídá pád letadla nějakém druhu exploze během letu. Letoun padal jako kámen z velkého oblaku kouře a divoce se kroutil a zdá se, že mu chybělo křídlo.

Podle ruské vládní agentury RIA zahájila Federální agentura pro leteckou dopravu vyšetřování celé události. Právě ruský letecký úřad uvedl, že se Prigožin nacházel na seznamu pasažérů. Později také potvrdil, že byl skutečně na palubě.

[chooze:article;value:518866]

V letadle podle britského deníku Telegraph cestoval i jiný přední wagnerovec Dmitrij Utkin, známý svými tetováními s nacistickou tématikou. Uvedl to s odkazem na informace ruských milbloggerů. I toto jméno se nakonec na základě ruského leteckého úřadu potvrdilo. Zbylými cestujícími měli být Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Alexander Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matusejev.

Bývalý vysoký operační důstojník CIA Daniel Hoffman, který působil jako šéf moskevské expozitury, si je podle agentury Reuters jistý, že k incidentu došlo na Putinův příkaz. "Chcete, aby vaši vlastní lidé věděli, že jste brutální a nemilosrdní a každý, kdo Putina zradí, zaplatí nejvyšší cenu," řekl.

Prigožinova smrt nepřekvapila ani amerického prezidenta Joea Bidena. "V Rusku se nestane mnoho věcí, za kterými by nestál Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď," cituje Bidena Reuters.

Wagnerovci svedli na Ukrajině nejtvrdší boje kolem Bachmutu a Prigožin stále častěji veřejně kritizoval vedení ruské armády. Vše vyvrcholilo přesně před dvěma měsíci jednodenní vzpourou s pochodem na Moskvu, což Vladimir Putin označil za zradu. Na Prigožinův rozkaz se žoldáci nakonec stáhli a mnozí odjeli do Běloruska.

Zpráva o nehodě přišla jen pár dní poté, co se na internetu objevilo nové Prigožinovo video. V něm tvrdil, že se nachází v Africe, kde jeho žoldnéři dlouhodobě působí. Pravdivosti tohoto tvrzení napovídala také pouštní krajina v pozadí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.