Při požáru sedmipatrové budovy v hlavním městě Bangladéše zahynulo 44 lidí

"Na následky požáru zemřelo zatím 43 lidí," řekl agentuře AFP bangladéšský ministr zdravotnictví Samanta Lal Sen poté, co navštívil dháckou nemocnici Medical College Hospital. Policejní inspektor Bacchu Mia uvedl, že v hlavní policejní nemocnici v Dháce zemřel ještě jeden člověk a počet obětí tak vzrostl na 44. Sen uvedl, že v hlavní popáleninové nemocnici ve městě je navíc ošetřováno nejméně 40 zraněných.

Úředník hasičského sboru Mohammad Shihab uvedl, že požár vznikl v oblíbené restauraci Biriyani na dhácké Bailey Road ve čtvrtek v 15:50 středoevropského času a rychle se rozšířil do vyšších pater, kde uvěznil desítky lidí. Hasiči podle něj dostali požár pod kontrolu za dvě hodiny. V prohlášení hasičského sboru se uvádí, že hasičům se podařilo zachránit 75 lidí. Panuje podezření, že požár způsobil výbuch plynové lahve v restauraci. 

[chooze:article;value:530962]

"Byli jsme v šestém patře, když jsme poprvé uviděli, jak se po schodišti valí kouř. Spousta lidí vyběhla nahoru," řekl manažer restaurace jménem Sohel. "Použili jsme vodovodní potrubí, abychom se dostali dolů z budovy. Někteří se zranili, když seskočili z horního patra," dodal s tím, že jiní zůstali uvězněni na střeše a volali o pomoc.

"Alhamdulillah (chvála bohu). Posíláme dolů všechny ženy a děti včetně mé ženy a dětí. My všichni muži jsme na střeše. Hasiči stojí vedle nás. Padesátka ještě musí dolů," napsal Kamruzzaman Majumdar, profesor environmentálních věd, v příspěvku na Facebooku. I on byl později bezpečně zachráněn.

V budově, kde se nacházejí převážně restaurace a několik obchodů s oblečením a mobilními telefony, večeřelo tou dobou mnoho lidí včetně dětí. Většina z nich, kteří zahynuli, se udusila a někteří zemřeli, když se snažili zachránit si život skokem z budovy, informuje agentura Reuters s odvoláním na vyjádření lékařů.

Do nemocnice Dhaka Medical College Hospital, kam sanitky přivezly mrtvé a zraněné, poté přispěchaly stovky vyděšených rodinných příslušníků. Požáry v bytových domech a továrních komplexech jsou v Bangladéši časté kvůli laxnímu dodržování bezpečnostních pravidel.

V červenci 2021 zahynulo nejméně 52 lidí včetně mnoha dětí, když požár zachvátil továrnu na zpracování potravin. V únoru 2019 zahynulo v Dháce při požáru několika bytových domů 70 lidí.

Činžák o 14 patrech ve Valencii se proměnil v ohnivé peklo. Nejméně čtyři mrtví (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.