Při srážce vlaků v Indii zahynulo nejméně 288 lidí. Zraněných je přes 850

Pradeepa Jena, hlavní tajemník státu Odiša uvedl, že při nehodě ve městě Balasore se srazil osobní vlak s nákladním, přičemž vykolejilo několik vagónů expresu. No některých z nich pak v protisměru narazil další osobní vlak. Ministr Naveen Patnaik kvůli tragédii vyhlásil jednodenní státní smutek. K neštěstí došlo poblíž stanice Bahanaga Baazar v okrese Balasore, asi 250 km jižně od Kalkaty a 170 km severně od Bhuvanéšvaru.

Počet obětí hrozivého neštěstí zatím vystoupal na 288. Podle agentury AFP to oznámil Sudhanshu Sarangi, generální ředitel hasičských služeb.

[chooze:article;value:504972]

Podle úřadů se na páteční záchranné akci podílelo více než 115 sanitek a několik jednotek hasičů. Záběry z místa ukazují záchranáře, jak se snaží najít přeživší v poškozených železničních vagónech. Po nehodě muselo být na trati 43 vlaků zrušeno a 38 jich bylo odkloněno.

https://twitter.com/AFP/status/1664832779350097922?cxt=HHwWhIC2-fKl1pouAAAA

Příčina katastrofické nehody zatím nebyla stanovena, uvedl Jena pro pobočku CNN News18 a zdůraznil, že v současné době se soustředí na probíhající záchranné operace.

Nemocnice v celém státě jsou v pohotovosti, protože záchranáři budou na místě neštěstí zřejmě pracovat celou noc. "Zdá se, že zraněných je příliš mnoho. Sháníme značný počet autobusů, aby je převezly do okolních nemocnic," oznámil státní tajemník Odiši Pradíp Džena.

Podle agentury ANI se k neštěstí vyjádřil tamní premiér Naréndra Módí. "V této smutné chvíli jsou mé myšlenky s pozůstalými rodinami. Ať se zranění brzy uzdraví," vzkázal.

Mamata Banerjee, hlavní ministryně státu Západní Bengálsko na Twitteru uvedla, že nehoda se týká expresu Šalimar-Čennaí Coromandel, kterým cestují převážně lidé ze Západního Bengálska. Coromandel projíždí východním pobřežím Indie mezi hlavním městem Západního Bengálska Kalkatou a jihoindickým městem Čennaí.

Železniční nehody nejsou v Indii nijak ojedinělé. Nejhorší z nich se stala v roce 1981, kdy vlak vykolejil při přejíždění mostu v Biháru a zřítil se do řeky pod ním. O život tehdy přišlo až tisíc lidí. Páteční havárie je však považována za nejhorší od roku 1990. V roce 2016 zemřelo při vykolejení vlaku ve státě Uttarpradéš na severu země přes 140 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.