Při výbuchu nemocnice v Gaze zemřely stovky lidí. Raketu odpálili džihádisté, tvrdí Izrael

[chooze:gallery;value:33580]

​Zatímco palestinské ministerstvo zdravotnictví uvádí nejméně 500 obětí, tamní civilní obrana hovoří o 300 zabitých lidech. Předpokládá se, že pod troskami jsou stále stovky lidí, uvedl izraelský portál The Times of Israel.

Vláda Hamásu nálet na nemocnici označila za válečný zločin. "V nemocnici byly stovky nemocných a zraněných lidí, kteří byli přinuceni opustit své domovy," napsala v prohlášení. Právě nemocnice v Gaze jsou centry, kde se často lidé ukrývají před bombardováním.

[chooze:article;value:526098]

Izraelská armáda sdělila, že zjišťuje podrobnosti, informovala agentura Reuters. Následně upozornila, že výbuch měla způsobit raketa palestinského hnutí Islámský džihád. "Podle zpravodajských informací z několika zdrojů, které máme, jsou džihádisté zodpovědní za neúspěšnou palbu, která zasáhla nemocnici," tvrdí Izraelské obranné síly.

Hamás ale často používá civilní či náboženské budovy jako mešity, školy či nemocnice ke skladování zbraní a jiným vojenským účelům. Pokud se informace potvrdí, šlo by o nejkrvavější letecký úder Izraele v tomto konfliktu za poslední pět let, píše portál AP News. Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyhlásil v souvislosti s událostí třídenní smutek.

Část nemocnice se následně ocitla v plamenech. "Hoří. Nevím, jestli je to pohotovost. Ale určitě operační sál, spadla část střechy. Všude je sklo," citoval portál BBC chirurga.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.