Příběhy lékařů: Marek pospíchal z nákupů přímo do nemocnice, přijali 7 pacientů

Krátce před třetí odpoledne ve čtvrtek se záchranářům změnil život. Pravidelná cvičení na takový zásah musí absolvovat několikrát ročně, jenže teď to bylo naostro. Do deseti minut byl aktivován traumaplán, za další tři minuty přijeli na místo první záchranáři. "Do nebezpečné zóny jsme ještě nemohli vstoupit a už nám policisté vynášeli pacienty," popsal ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch.

Zasahovalo 19 skupin záchranářů, na místě bylo šest lékařů a sto zdravotníků. Postupně sanitky převážejí zraněné do pěti pražských nemocnic. "Byl vyhlášen traumaplán druhého stupně, to je do 50 osob. Každý ten úsek ví, co má dělat. Bylo postaveno šest operačních týmů, nakonec byly potřeba jenom čtyři," přiblížila mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

[chooze:article;value:534230]

​Do akce musel ze svého volna i lékař Marek Dvořák. Přerušil vánoční nákupy a okamžitě vyrazil do motolské nemocnice. "Dostaneš kuchařku, ve které je přesně napsané, co máš dělat, jaká je tvoje role. Já jsem dostal ošetřování pacientů," přiblížil.

Pacienti jsou barevně rozlišení – zeleně, žlutě a červeně podle závažnosti poranění. "Přijali jsme sedm pacientů, šest žen a jednoho muže, všechno 20letí, jedna žena 60letá. Čtyři ze sedmi mají velmi vážné zranění – průstřely hrudníku, prostřelená páteř, všichni postoupili operaci dnes v noci, jsou mimo ohrožení života," řekla v pátek Danková.

Další dva lidé mají prostřelené ruce a muž se zranil, když před pachatelem skočil z okna. Celkem lékaři pečují o 25 zraněných. "Máme dobré zprávy z dnešních ranních hodin, kdy pacienti jsou po operacích a jsou stabilizováni," informoval Kolouch.

[chooze:article;value:534269]

​Až teprve potom, co lékaři dokázali pacienty zachránit, a poté, co opadl adrenalin, začali přemýšlet o tom, čeho byli účastni. "Směsice naštvanosti, zoufalství a toho, že se tohle opravdu děje. Je ještě brzo, sám to nemám v sobě ještě zpracované, to ještě nějakou dobu potrvá," vysvětlil Dvořák.

V naprosté většině jsou zraněné ženy. Deset utrpělo velmi kritická zranění, přesto to vypadá, že lékaři dokázali nemožné a další oběti na životech už nebudou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.