Přibývá Čechů, kteří nenosí hotovost nebo mají pár stovek. Platí raději kartou

Většina z nás už u sebe moc peněz nenosí, někteří dokonce žádné. "20 % lidí u sebe dneska podle našeho průzkumu hotovost nenosí. A 70 % lidí nosí hotovost do 800 korun," sdělila provozní ředitelka Komerční banky Jitka Haubová.

"V podstatě nosím úplně nějakou základní hodnotu, třeba stovku. Jinak mám všechno na kartě a platím telefonem," uvedl jeden z dotázaných. "Hotovost většinou u sebe mívám, když jdu třeba s kamarády někam ven. Ale dneska už počítám s tím, že často berou jenom karty," přidal se další.

[chooze:article;value:515142]

Na drtivé většině míst už dnes kartou bez problému zaplatíte. Prodejci by ale raději hotovost. "Není to výhodné, platí tady asi 90 % lidí kartou a odvádíme z každé platby dvě procenta. Plus vlastně ty peníze nám dojdou na účet až druhý den," vysvětlil spolumajitel kavárny Sven.

Například v podniku v centru Zlína se občerstvíte pouze za hotovost. V jiné restauraci akceptují platbu kartou jen v případě, že utratíte nad 100 korun. Jestliže si chcete dát jedno pivo, musíte mít s sebou peníze.

Podniky, ve kterých se dá platit kartou, odvádějí poplatek za terminál a potom také půl až tři procenta z každé transakce. A daní se také spropitné pro obsluhu. "Určitě jsou firmy a provozovny, které také potřebují dostatečnou hotovost. Jednak proto, aby měly cash flow a mohly platit svým dodavatelům, za druhé proto, že část třeba zaměstnanců dostává mzdy v hotovosti a mohou být součástí šedé ekonomiky," myslí si ekonom Petr Studnička.

Podle průzkumu Komerční banky řekla dokonce polovina dotazovaných, že když vidí na provozovně nápis platby pouze v hotovosti, odradí je tato skutečnosti od nákupu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.