Přibývá Čechů s pohlavními chorobami. Rizikové jsou dovolené i festivaly

Nechráněný styk na dovolené anebo krátké známosti na festivalu. Důvody, kvůli kterým během léta narůstá počet nakažených pohlavními chorobami. 

"Zaznamenali jsme v letních měsících nárůst těchto onemocnění. Jedná se určitě o desítky na jednotlivá pracoviště," sdělila místopředsedkyně České urologické společnosti Michaela Matoušková.

"Minimálně každý týden zachytíme několik původců, ať už jsou to chlamydie, ať už je to kapavka anebo teď nově i syfilis, který je tedy vzácnější," upozornila vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie nemocnice Agel Hana Bílková Fránková.

Ti zodpovědnější proto často po nechráněném sexu s cizím člověkem volají do laboratoří i lékařům a zjišťují, jaké mohou mít tyto aktivity následky. "Přicházejí v případě kapavky s tím, že je trápí pálení v močové trubici a vidí nějakou formu výtoku z močové trubice různě zabarvené, různě syté, a to je samozřejmě vyděsí a přibíhají na vyšetření," popsala Matoušková.

[chooze:article;value:447447]

Podobné příznaky jsou pak i v případě syfilidy. Nakažených ovšem přibývá i meziročně. Například v Moravskoslezském kraji je už letos více nakažených kapavkou než za celý rok 2018.

"Zatímco celoevropsky se ročně diagnostikuje okolo 30 tisíc případů syfilidy a okolo 60 tisíc případů kapavky, tak v České republice je to u syfilis asi 700, 800 až 1 000 případů a u kapavky se pohybujeme od 1 500 do 2 000 případů v posledních letech," informovala lékařka Státního zdravotního ústavu Hana Zákoucká.

Obecně se pak v Česku zvyšuje počet nakažených pohlavními chorobami, a to včetně HIV nebo třeba chlamydií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.