Přibývá dětské kriminality. Mohou za to rodiče i internet, tvrdí odborníci

Skupinka chlapců napadla v květnu v Praze školáka, mířila mu na hlavu plynovou pistolí, pak následoval kopanec do zad. Jde o jeden z nejvíce šokujících případů dětské kriminality v letošním roce. Za prvních devět měsíců policie eviduje více než 1 300 trestných činů spáchaných dětmi do 15 let.

"Nejčastěji jsou zastoupené majetkové trestné činy, dále pak evidujeme více než dvě stě mravnostních trestních činů a samozřejmě patří do toho i násilná trestná činnost," prohlásil mluvčí policejního prezidenta Ondřej Moravčík.

[chooze:article;value:524942]

"Setkávám se v rámci těch znaleckých posudků s mládeží. A je pravda, že od určité doby se více začaly vyskytovat takové agresivní projevy u dětí, které do té doby nebyly," poznamenal psycholog Karel Humhal.

V letošním roce policisté evidují už tři vraždy, které mají mít na svědomí děti mladší 15 let. Loni to byly dvě.

V Kladně nedávno tři dívky napadly svou spolužačku. "U nás je v současné době dost dětí, které jsou bez dozoru. Potom inklinují k tomu, že vytvářejí skupiny, které se chovají agresivně vůči okolí," vysvětlil Humhal.

[chooze:article;value:523341]

Diagnostické ústavy, tedy ty, které se starají o děti od jednoho roku do 14 let, praskají ve švech. Momentálně v nich je 381 dětí. "Do všech zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy přichází v rámci republiky 75 procent dětí s předchozí trestnou činností, z toho třetina s opakovanou a závažnou trestnou činností," uvedla mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Plné jsou i výchovné ústavy, ve kterých je aktuálně 980 dětí od 15 do 17 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.