Moderní bydlení

Přibývá lidí s potravinovou intolerancí. Poznat ji není jednoduché

Poznat potravinovou intoleranci není jednoduché. Příznaky bývají různé. "U intolerancí je trošku komplikované to, že příznaky nemusí být typicky trávicí. To znamená, že vás nemusí bolet břicho, nemusíte pociťovat bolest nebo nadýmání, ale můžete být třeba unavení. Můžou se projevovat jako bolest hlavy, můžete mít zvýšené menstruační bolesti nebo bolesti kloubů," popsala výživová specialistka Šárka Ozgová.

Intoleranci lze poznat tak, že pacient zkouší vysadit jednotlivé potraviny ze svého jídelníčku. Pokud cítí úlevu, je to signál, od kterého se lze odrazit při konzultaci s lékařem. Aktuální data ukazují, že lidí s problémy spojenými se stravováním přibývá.

[chooze:article;value:556162]

​"Je to naším životním stylem. Tím co jíme, protože bohužel v našich potravinách je řada aditivních látek. Samozřejmě všechna aditiva nejsou špatná, ale do mnoha potravin se dává řada látek, které by tam určitě být neměly," dodala Ozgová.

Svůj podíl může mít i stres. Při něm totiž dochází ke ztenčení střevní stěny, tím je zvýšená propustnost střeva. Na vině může být i nadměrné užívání léků, které likvidují střevní mikroflóru. Intolerance se můžou během života objevit, pak ale opět vymizet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.