Přibývá lidí s rakovinou. Za život postihne každého třetího Čecha

Každý třetí Čech onemocní v průběhu života některým typem nádorového onemocnění. Statistiky ukazují, že jen v roce 2021 mělo nádor přes 745 tisíc lidí. "Každý rok v našem centru přibude kolem 2 000 nových pacientů," sdělil přednosta krajského onkologického centra Krajské nemocnice Liberec. "Pozitivní trend je, že při tom stoupajícím počtu nestoupá počet zemřelých," upozornil onkolog Jan Novotný. 

Mužům je nejčastěji diagnostikovaná rakovina prostaty, tlustého střeva a konečníku a plic. U žen je to pak rakovina prsu a stejně jako u mužů také rakovina tlustého střeva a konečníku a plic. Dětem jsou nejčastěji diagnostikovány leukémie, nádory mozku a míchy a nádory vycházející z mízního systému. 

"Nádory jsou především civilizační nemoc. Takže třetina až polovina případů nádorů jsou vázány na nezdravý životní styl," řekl Novotný. 

[chooze:article;value:498353]

Lidé mohou kromě chemoterapií nebo radioterapií využít k léčbě klinickou studii. Ta lékařům umožňuje použít druhy léků dříve, než se oficiálně dostanou na trh. "V poslední době klinické studie nabízejí léky, které se opravdu pak prokáží, že jsou účinné," poznamenal Novotný.

Pacienti se mohou o účast v klinické studii zajímat i sami. Jednou z možností je například online poradna Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). "Pacient jen vyplní základní údaje o sobě a o onemocnění a odborníci mu bezplatně dají informaci do tří dnů, zda by byl vhodným kandidátem," vysvětlil výkonný ředitel AIFP David Kolář.

Do klinické studie se před čtyřmi lety přihlásila i paní Anna, které byla diagnostikována rakovina plic. "Docházela jsem každé tři neděle na kapačky, udělali mi rozbor krve, jednou za čtvrt roku na CT, to jsem podstupovala celý rok. A teď jsem v pořádku," popsala pacientka Anna. Odborníci předpokládají, že už v roce 2035 bude rakovina nejčastější příčinou úmrtí.

Rakovinu prsu zjistila v těhotenství

Máte rakovinu je věta, kterou nechce z úst lékaře nikdy nikdo slyšet. Mnozí se od tohoto tématu odvracejí, nepřipouští si ho. A když najednou téhle nemoci musí čelit, přehodnotí všechno, co pro ně bylo až dosud důležité.

"Jsem se rozbrečela, protože jsem se bála, že ji neuvidím vyrůstat, že by si nepamatovala maminku," svěřila se. Úporné bolesti jí lékaři do porodu nesměli tlumit. I léčba rakoviny musela počkat.

[chooze:article;value:498178]

"Je hrozné koukat na miminko, které by se nejradši mazlilo, leželo na mámě, ale já nemohla," sdělila. Teprve pak mohla dostat silné léky na bolest, podstoupila čtyři silné chemoterapie a 20 slabších. "Byly strašné, po nich jsem ani nemohla s dcerou být, protože se to vypařovalo z těla a to novorozenec nesmí moc dýchat. Bylo to v době covidu, takže rodina mi sem chodila v rouškách, aby mě nenakazili," dodal.

Prs jí museli lékaři odebrat. Teď mladou maminku čeká plastická operace a doživotní lékařský dohled. 

Chemoterapie už přestal počítat

Pana Jakoubka jsme zastihli při jedné z chemoterapií, které už přestal počítat. Před šesti lety zjistil, že nemůže polykat. V motolské nemocnici mu zkrátili jícen a odebrali půl žaludku.

[chooze:article;value:497431]

​"Když tohle se vyléčilo, tak nějaká metastáze se po roce dostala až do krku, kde uzavřela ten jícen, tak zaplať pánbůh se ozvali lékaři z protonového centra z Bulovky a tím ozařováním se podařilo ten jícen nějak obnovit. A po roce se to projevilo mezi lopatkami na šestém obratli," sdělil.

Kostní dřeň tělo tříleté holčičky odmítalo

Tříletá Samantha trpí velmi vzácným druhem leukémie. Lékaři v motolské nemocnici se v historii setkali pouze se čtyřmi podobnými případy. Kostní dřeň od dárců její tělo odmítalo. A další pokus léčit rakovinu krve pomocí kmenových buněk také ztroskotal. Uspěli až dárci dřeně z Německa a Británie. Po třech letech naprosté izolace teď rodina začíná teprve žít.

"V Jiříkově vidění byla, když jsme byli poprvé v krámě a nejvíc ji zaujalo, kolik existuje druhů limonád," popsala její maminka Žaneta Chýle. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.