Přibývá mladistvých závislých na lécích. Na problém upozorňuje i seriál TV Nova

Mladiství v Česku jsou v případě experimentování s alkoholem, cigaretami, konopnými látkami anebo s prášky nejhorší v Evropě. Na problém upozorňují i tvůrci seriálu Sex O'Clock.

"Obecně člověk, co užívá prášky, který mu doktor nepředepsal, nemá zase tak daleko k narkomanovi s rozpíchanýma rukama," říká herečka Veronika Čermák Macková. 

Podle odborníků dospívající ze začátku experimentují hlavně s dostupnými látkami. "Máme takovou hezkou českou tradici, že ty lékárničky doma máme nacpaný léky, který už jsou třeba prošlý, ale my je tam pořád máme. A pro děti jsou lehce dostupné," varuje vedoucí drogového informačního centra Sananim Josef Šedivý. 

[chooze:article;value:498456]

​Generace napříč věkem pomocí návykových látek prý řeší těžká životní období. Mladiství se často chtějí i vyrovnat svým kamarádům anebo známým. "Populací se doslova prohnali dvě velké krize, jedna ta covidová a pak ta následná ekonomická spojená s těmi úzkostmi a hrůzami války," vysvětluje psycholog Tomáš Morávek. 

"Potom mají velký vliv sociální sítě, kde někdo prezentuje zkušenost s nějakým konkrétním lékem a už to jede," doplňuje Josef Šedivý. 

Jak problémy se závislostí řešit, poradí odborník na odvykání ve čtvrteční Snídani na Nově. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.