Přibývá mladých závislých na nikotinu. Dávají přednost e-cigaretám i sáčkům

Ještě jim nebylo ani 18, studují střední školu a jedinou jejich starostí je nosit domů dobré známky. Přesto se prý cítí pod takovým tlakem, že je to donutilo kouřit. "Kouřím elektronické cigarety asi od začátku střední, protože bylo víc stresu. Tak jsem začal, takové jako uvolnění," popsal student Lukáš Brožek.

"Nemyslím si, že to bude stresem. Spíš je to taková módní záležitost," je přesvědčený středoškolský učitel Aleš Kučera. Pozůstatky toho, co dnes mladí preferují, se dají najít úplně všude. Třeba přímo před školou se válí nikotinové sáčky.

[chooze:article;value:548652]

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) roste počet mladých uživatelů nikotinu. Například ve věku 15 až 24 let podle posledních údajů sáčky s obsahem nikotinu pravidelně užívá desetina populace. Více než polovina mladých už nějakou alternativu cigaret vyzkoušela.

"Je tam spousta škodlivin, které si spolu s tím nikotinem vhání do organismu. Nedá se říct, že by to bylo nějaké menší zlo. Toto nejsou prostředky určené k odvykání," uvedl Samuel Genzor z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

"Mladí si kupují často jednorázové cigarety ovocného typu, nikotinové sáčky. Z cigaret přešli na jednorázové cigarety, protože to má chuť," popsala trafikantka Veronika Mayerhoferová.

Bez inhalace nahřívaných nikotinových náplní nebo elektronických cigaret se děti často neobjedou ani ve škole. Během vyučování mají smůlu, ale o přestávkách utíkají ven. "Chodí za plot, tam za nimi nechodíme. V případě, že najdeme třeba ten tabákový sáček, tak se to trestá třídní důtkou," uvedl mistr odborného výcviku Petr Volek. Přestat kouřit se podle statistik pokouší třetina mladých.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.