Přibývá nemocných chřipkou. Přišla druhá vlna epidemie, varuje SZÚ

Výskyt akutních respiračních infekcí se za poslední týden zvýšil jen mírně na úroveň 1 422 nemocných na 100 000 obyvatel. Rapidně ale narůstá počet lidí s chřipkou. Chřipkovými onemocněními trpí o 18,1 procenta více lidí než před týdnem.

Potvrzují se tak předpoklady, že Česko bude kopírovat vývoj v dalších evropských zemích. Chřipka navázala na prosincovou epidemii plynule druhou vlnou, upozornil SZÚ v tiskové zprávě.

"Vzestup celkové nemocnosti akutními respiračními infekcemi se týká především dospělých ve věku 25 až 64 let. Není ale nijak výrazný," poznamenal vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. 

[chooze:article;value:489181]

Odlišný vývoj je ale u chřipkových onemocnění. "Nejvíce nemocných přibylo mezi dospělými ve věku 25 let a více. Kopírujeme tak pomyslnou druhou vlnu chřipky vyvolanou především viry chřipky typu B, která se projevuje i jinde v Evropě. Lze očekávat, že v řádu několika týdnů i tato druhá vlna pomine," avizoval Kynčl.

Nejvíce nakažených na počet obyvatel je v tuto chvíli v Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém a Plzeňském kraji. "Ve většině krajů se vyskytují epidemická ohniska respiračních onemocnění. Původcem jsou nejen viry chřipky, ale též virus SARS-CoV-2 a další respirační viry," doplnil Kynčl.

V aktuální chřipkové sezoně potřebovalo 291 pacientů se závažnými případy intenzivní péči. Ve 106 případech nemoci podlehli.

Mapa nemocnosti:

Epidemie chřipky přijde podle epidemiologa jednou za několik let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.