Přibývá neplatičů nájmu. Některým Čechům už na bydlení nezůstávají peníze

Přišel o práci a než si 40letý Tomáš našel v Ostravě novou, neměl dva měsíce na nájem. Už opět pracuje jako dělník v továrně, přesto se mu nedaří vyjít s penězi. Nájem sice zase platí včas, na jídlo mu ale moc peněz nezbývá. Pro potraviny chodí skoro denně do Armády spásy. 

"Naši uživatelé služby nejsou s ohledem na nárůst cen a nájmů schopni platit nájem a jsou nuceni se na nás obrátit o výdej potravinové pomoci," vysvětlil vedoucí pobočky Armády spásy v ostravském Zábřehu Erik Hurtuk.

Do podobné situace jako pan Tomáš se na Ostravsku a Opavsku dostalo během uplynulého roku několik set lidí. Na nájemném nejčastěji dluží matky samoživitelky a důchodci.

[chooze:article;value:506586]

"V meziročním srovnání, které jsme provedli v rámci našeho portfolia, tak vzrostl počet neplatičů nájemného o více než trojnásobek," sdělil ředitel Správce nemovitostí SIAN Jakub Vysocký. 

Podobné je to s neplatiči po celé republice. Například v Praze nebo v Brně jejich počty meziročně stouply o 11 procent. "Evidujeme nějakou zhoršenou platební morálku, dostali se do prodlení, ať už jakýmkoliv způsobem, nebo celkově přestali platit," řekl ředitel Ulovdomov.cz Michal Hrbatý.

Další nárůst počtu nájemníků, kteří neplatí za byt nebo dům, odborníci zatím neočekávají. Nájmy už podle nich dosáhly vrcholu

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.