Přibývá opilců za volantem. Nebojí se pod vlivem vozit vlastní děti

Čtyřicetiletý řidič, který navíc na zadních sedačkách vezl tři děti, a to zřejmě své, nadýchal skoro tři promile. S takovými případy se policisté v Královéhradeckém kraji setkávají čím dál častěji.

"Odhalíme denně v průměru osm řidičů pod vlivem alkoholu. Od začátku roku do konce července jsme odhalili 298 řidičů, kteří nadýchali více než jedno promile," sdělila policejní mluvčí Lucie Konečná.

[chooze:article;value:516963]

Jen do letošního června způsobili opilci už přes 2 000 dopravních nehod. Nejvíc bourali ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Čísla ale nejsou povzbudivá ani v jiných krajích.

"Alkohol samozřejmě nebezpečný je, on zhoršuje vnímání řidičů, vnímání dění v silničním provozu, dále potom podstatně horší a delší je zpracování podnětů. Výrazně se zvyšuje i chybovost úsudku řidičů," upozornil dopravní expert Roman Budský.

Řidič, který má v krvi půl promile alkoholu, má podle statistik dvojnásobnou šanci, že zaviní smrtelnou dopravní nehodu, u jednoho promile to je už sedminásobná šance.

[chooze:article;value:516938]

"Češi se naučili používat alkohol, alkoholické nápoje jako prostředek ke snížení stresu, například toho pracovního, a ke zmírnění úzkosti anebo třeba nějakých depresivních stavů. Je to nějaká rychlá volba, jak se cítit lépe," vysvětlil psycholog Tomáš Morávek.

Podle dlouhodobých statistik právě během prázdnin až o čtvrtinu přibývá nehod, které způsobí podnapilý řidič.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.