Přibývá opilých řidičů. I různých triků, jak se snaží vyhnout trestu

Řidič osobního auta s vozíkem na úzké silnici na Náchodsku zazmatkoval a bokem narazil do protijedoucího kamionu. Nebýt kamery v autě jedoucím za viníkem nehody, policisté by to řešili jako banální nehodu. Jenže na záznamu je vidět, že na místo pervitinem zdrogovaného řidiče si po nehodě sedá jeho střízlivá spolujezdkyně.

"Provedený test na přítomnost jiných omamných látek byl pozitivní na látku amfetamin," popsala královéhradecká policejní mluvčí Lucie Konečná. Díky palubní kameře tak muž trestu neunikne.

Některé výmluvy těch, kteří nemají za volantem co dělat, jsou těžko uvěřitelné. Třeba ta, kterou použila jedna z kontrolovaných řidiček, že dýchnutí do přístroje jí znemožňuje zub moudrosti. Nakonec foukání žena zvládla, přístroj ukázal skoro 3,5 promile. Už legendární je 11 let stará hláška opilce z Frýdecko-Místecka, který policisty přesvědčoval o tom, že řídil jeho pes. Za batoh plný listů marihuany u řidiče a spolujezdce v Praze prý zase mohou nadpřirozené síly.

[chooze:article;value:517742]

​Matka roku z Hronova v prosinci slavila narozeniny a pak jela autem pro své děti do školy a školky. Nadýchala 2,68 promile. "Dojela jsem, nikoho jsem nenabourala, nikdo nenaboural mě," okomentovala tehdy žena svůj výkon.

"Pokud někdo lže a vymlouvá se, přestože tam jsou jasné nezvratné důkazy, je pravděpodobné, že to příště udělá znovu," prohlásil odborník na dopravu Roman Budský.

Velmi často policisté slyší, jak chvíli před kontrolou řidič požil něco, co výsledky testů zkreslilo. "Že měl sušenky, švestkový kompot, ústní vodu nebo tři nealko piva za sebou," vyjmenoval Budský. Časté jsou i výmluvy na špatně fungující alkoholtester, nebo že si řidič před jízdou vzal kapky na kašel.

Například v Královéhradeckém kraji policisté při kontrolách od začátku roku odhalili přes 1 720 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Denně to je v průměru více než sedm přistižených.

​Vloni u nás opilci způsobili přes 4750 nehod, při kterých zemřelo 46 lidí. Letos jen za prvních sedm měsíců způsobili zdrogovaní nebo opilí řidiči způsobili tolik nehod jako skoro za celý loňský rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.