Přibývá pohlavních chorob. Mladí lidé je prý podceňují

Během pandemie se lidé chránili hlavně před koronavirem a místo toho chytili třeba kapavku. To je trend, o kterém mluví čeští i zahraniční epidemiologové. Trvá už delší dobu a týká se nejspíš celé Evropy.

Lidé tak na dva roky téměř vyhladili respirační nemoci, ale zadělali si na jiné zdravotní potíže. Data ukazují, že od pandemie rychle rostou případy nakažených pohlavními chorobami. Pracovníci v terénu to viděli na testech v reálném čase.

Lockdowny sice omezily přenos covidu, lidé ale trávili čas milostnými hrátkami. "Máme hypotézu, že příčina je v tom, že se lidé sdružovali jinak," říká například primář 1. dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Miroslav Nečas.

[chooze:article;value:505580]

​Podobný názor má i Ivana Nečasová z poradenského centra organizace Rozkoš bez rizika. "Všichni dodržovali různá opatření na ochranu proti covidu, ale zapomněli dodržovat opatření i v rámci sexu," podotkla Nečasová.

Po skončení pandemie se otevřely hranice a pohlavní choroby se šířily i díky turistickému ruchu. Teď je na vzestupu hlavně počet pacientů nakažených syfilidou a kapavkou. Lékaři upozorňují, že pro mladé už nejsou tyto nemoci strašákem. Pokud se však neléčí, mohou skončit i těžkými komplikacemi. Například kapavka způsobuje neplodnost.

Neléčené onemocnění syfilis nebo kapavkou může skončit rozšířením bakterie třeba do srdce, mozku a jiných životně důležitých orgánů. Virus HIV je zákeřný zase v tom, že nakažená osoba může mít během inkubační doby zhruba tři měsíce falešný negativní test.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.