Přibývá rodičů samoživitelů v problémech. Pomáhá jim Patron dětí

Osmiletá Terezka a tříletá Štěpánka vyrůstají jenom s maminkou. Ta se jim snaží dát lásku za oba rodiče a zajistit jim všechny potřebné věci. Sama na to už ale nestačí. "Ceny potravin se zvedají, energie se zvedají, nájemné se tím pádem taky zvedá, to samé potřeby ve školách a ve školkách," říká paní Sahlénová.

Doufala, že se jejich finanční situace zlepší, až mladší dcera Štěpánka v září nastoupí do školky a ona si bude moci najít práci. Hledání částečného úvazku se dvěma dětmi se ale stalo noční můrou.

"Štěpánka byla přijatá do školky, ale bohužel ta práce není, protože jsem na ně sama," tvrdí paní Sahlénová. Štěpánka tak chodí do školky na dluh. Jak dlouho tam bude moci ještě zůstat, ale maminka neví.

[chooze:article;value:529735]

"Je to takový začarovaný kruh. Pokud rodič neumístí dítě do školky, nemůže jít pracovat a pak ten příjem v rodině chybí," dodává k této problematice provozní ředitelka projektu Patron dětí Svatava Poulson.

Podle psychologů je předškolní vzdělávání velmi důležité pro rozvoj dětí a socializaci. Hodně zážitků a nová přátelství tam získala i starší Terezka. "Mně se to tam extrémně líbilo," tvrdí. To stejné by přála i mladší ségře.

[chooze:article;value:528740]

Rodin v podobné situaci jsou ale tisíce a stále jich přibývá. "Ten počet rodin, které u nás žádají o pomoc se stravným a školným v mateřských školách, se dost zvyšuje. Oproti loňsku je to skoro dvojnásobek," dodává paní Poulson.

Další žádosti stále přichází. Děti po celém Česku potřebují na školkovné a stravu vybrat skoro dva miliony korun. Pomoc rodinám a hlavně jejich dětem, můžete i Vy. Jak na to, zjistíte na internetových stránkách www.patrondeti.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.