Příbývá vražd v rodinách. Dříve se staly ojediněle, loni jich bylo minimálně pět

Třicet let nebo doživotí. Takový trest v úterý navrhla žalobkyně muži, který měl v Kostelci na Hané vyvraždit podstatnou část své rodiny – bratra, sestru a otce. "Tatínek se pokusil utéct, byl pachatelem dostižen a dále bodán," popsal vedoucí odboru obecné kriminality olomoucké policie Jan Lisický.

Podle bývalých kriminalistů by ještě před pár lety šlo o něco mimořádného. "Takové případy se samozřejmě stávaly, ale příliš častý jev to nebyl," zmínil bývalý ředitel středočeského úřadu vyšetřování Josef Doucha.

Loni se něco podobného stalo nejméně pětkrát. Někdy pachatel přežil, jindy zakončil běsnění sebevraždou. Kriminalistům v tu chvíli sice odpadá starost s hledáním vraha, co se na místě činu odehrálo, ale zjistit musejí. Děsivé scenérie jen těžko dostávají z hlavy. "Jsou to složité případy na psychiku. Vidět celou rodinu vyvražděnou," řekl bývalý kriminalista pražského oddělení vražd Jan Andrle.

[chooze:article;value:493779]

​Za první dva měsíce letošního roku se po celé republice stalo 30 vražd, což je nejvíce od roku 2015. Přesně polovina případů byla podle policistů motivována osobními vztahy. "Co je novum, tak to je, že někdy chybí motiv. To jsou vraždy z pohnutí, z afektu, naprosto nečekané," přiblížil specialista na trestní právo Jaroslav Ortman.

Jindy je motiv pachatele naprosto nepochopitelný. V Lanškrouně měl například muž umlátit družku sekáčkem na maso jen kvůli tomu, že se bál, jak bude sama žít, až on půjde do vězení. "Na opačném pólu tohoto pomyslného žebříčku evidujeme nájemné vraždy, kterých jsou opravdu jednotky ročně," srovnal mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Co se příliš nemění, je objasněnost vražd. Ta se dlouhodobě pohybuje nad devadesáti procenty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.