Moderní bydlení

Přibývá žen s nemocí prsních implantátů. Pomohla až další operace, říkají

Větší prsa ženám mnohdy zajistila i větší sebevědomí a pocit ženskosti. Jenže některé z nich operace po letech litují. Jednou z nich je i Bára. "Rok po operaci se mi spustila alopecie. S tím se mi spustila spousta dalších symptomů, strašně mě bolely kosti a klouby, brněla mi brada, cukalo mi oko," popisuje potíže Bára Kropáčková.

Implantáty si před několika měsíci nechala Bára vyndat. Některé problémy podle jejich slov prý pomalu mizí.

[chooze:article;value:556394]

​Sociální sítě po celém světě jsou podobných příběhů plné a všechny ženy mluví o nemoci z prsních implantátů. Odborná veřejnost a lékaři se ale neshodnou. Podle některých sice výjimečně může dojít k tomu, že lidské tělo v sobě nesnese cizí těleso, v takovém případě by vedle prsních implantátů problémy způsobovala třeba i umělá kyčel. Podle jiných odborníků by se příznaky žen měly začít brát víc vážně.

"Existují studie, které dělají výrobci implantátů a mnohdy všechny příznaky, které ženy popisují, nesledují, ale pak tu jsou také jiné vědecké studie. Po tom, co jsem se o nemoci z implantátů začal víc zajímat, tak mohu říci, že by mohla být skutečná," poznamenal plastický chirurg Anthony Youn ze Spojených států.

"Odborné instituce a výzkumy prozatím neprokázaly souvislosti mezi prsními implantáty a uvedenými příznaky. Nadále je toto téma zkoumáno. V mé vlastní praxi se s obtížemi po implantaci setkávám velmi zřídka," oponuje plastický chirurg Radek Lhotský.

​"I když to je implantát syntetický, třeba polymerní, kovový, keramický, tak se z něj uvolňují třeba ionty, molekuly, které jsou tomu organismu cizí a může na to vzniknout imunitní reakce," dodává Lucie Bačáková z Fyziologického ústavu Akademie věd.

Prsní implantáty má ve světě na 35 milionů žen a zhruba 60 procent zákroků bylo provedeno z kosmetických důvodů. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv dostává každoročně desítky tisíc stížností na komplikace spojené se silikonovými implantáty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.