Přibývá žen ve vedoucích pozicích. Za Evropou ale stále zaostáváme

Nepoměr mezi muži a ženami ve vysokých manažerských pozicích zůstává výrazný. I přesto, že ženy prokážou kvalifikaci, vzdělání i zkušenosti, často kvůli předsudkům práci zkrátka nedostanou.

"My jsme konzervativní země, takže si v předsudcích libujeme," říká zakladatelka konference Equal Pay Day Lenka Šťastná. 

"Pouze 6 procent společností na světě má ženu ve funkci generální ředitelky. Musíme dál vyvíjet tlak, abychom zajistili pokrok," vyzývá ředitelka diverzity, rovnosti a inkluze v UniCredit Group Sara Gayová. 

[chooze:article;value:400062]

"Říkám to jako muž a jako manažer. My musíme být ti, kteří se budou o tohle téma zajímat a budeme vytvářet podmínky pro ženy, aby práce, kterou milují, pro ně byla dostupná. Musíme vytvořit rovnoprávné prostředí, kde každý bude mít možnost uspět," přidává se místopředseda představenstva UniCredit Group Marco Iannaccone. 

Spousta společností ale pracuje na tom, aby se u nich počet žen zvýšil. "Se nám tam připravují dvě ženy, které budou operátorky jaderného reaktoru. Měli jsme tam jednu před 10 lety a muži ji vyštípali. Máme dva roky na to, to okolí připravit, včetně toho, že musíme vyřešit, že jsou tam jen pánské záchody. Prostě tam pracovali jen muži," prozradila členka představenstva skupiny ČEZ Michaela Chaloupková. 

[chooze:article;value:326090]

​Nejen ženy

Diverzita ve vedení firem se netýká jen žen, ale třeba i handicapovaných, různých genderů, kultur nebo i věku.

"Pivovarnictví je tradiční obor, takže my máme u nás kolegy a kolegyně, kteří u nás pracují přes 40 let a máme mladé lidi, kteří k nám do tohoto oboru chtějí vstoupit. Musíme vytvářet podmínky, například pro starší generaci zkrácené úvazky," sdělila ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová. 

Pokud bychom se podívali na otázku rovného odměňováni žen a mužů v České republice, tak nás čísla stále řadí na poslední příčky v EU. Lépe je na tom například Chorvatsko, Polsko, Rumunsko nebo i Slovensko. Hůř Německo nebo Rakousko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.