Přichází čas umělé inteligence. Musíme se přizpůsobit, tvrdí odborníci

Umělá inteligence, teď aktuálně v podobě chatovacího automatu, přepisuje dějiny. A pravděpodobně změní budoucnost. "Přínosem toho jazykového modelu chat GPT je, že je to v podstatě něco jako paměť všech těch slov, která se kdy na internetu napsala, a do této paměti můžeme my inteligentním způsobem zasahovat," vysvětluje Jan Šedivý z ČVUT.

"Položíme-li například otázku, co to je neuronová síť, tak ten jazykový model je schopen na tuto otázku odpovědět," dodává ke schopnostem systému Šedivý. Umělá inteligence v chatovacím automatu dokáže vypočítat matematické příklady, zodpovědět zapeklité otázky z různých oborů nebo třeba složit báseň.

"Využít umělou inteligenci potřebujeme umět zvládnout jako společnost, jako celek. Pravidla vždycky vznikají, až když se objeví nějaký problém, nebo když to ta společnost začne řešit, což si myslím, nastává buď teď, nebo to nastane ve velmi blízké budoucnosti," říká pak odborník na vzdělávání Miroslav Hřebecký.

[chooze:article;value:474766]

"Jakmile zjistíme, co jsou ty limity, tak to budeme využívat jako nástroj. A budeme vědět, že třeba zkoušet studenty z encyklopedických znalostí, které se dají dneska dohledat všude na internetu, není to, co by se měli na univerzitě hlavně učit, ale že by tam mělo jít o pochopení problému, které pořád v těch modelech chybí, ale my lidé ho máme," odhaduje budoucí vývoj odborník na umělou inteligenci Tomáš Mikolov.

I podle Šedivého se školy budou muset vývoji přizpůsobit. "Samozřejmě, že to bude mít vliv na výuku. Ale výuku musíme měnit kontinuálně tak, jak se svět mění," doplnil.

Někde jdou umělé inteligenci vyloženě naproti. "Studenti to používají u nás na smíchovské průmyslovce velice aktivně při výuce a jsou k tomu nabádáni. Hlavně proto, aby jim to ušetřilo práci a nemuseli složitě prohledávat internet během některých cvičení, třeba při programování," říká učitel Jan Tesař.

[chooze:article;value:486664]

Podle odborníků rozvoj umělé inteligence přinese obrovský pokrok ve vědě a zdravotnictví. Může mít ale také mnoho negativních dopadů. Například nikdo brzy nedokáže rozeznat, zda úkol zpracovala umělá inteligence, nebo člověk. Zvládne vytvoření psaného textu, výpočetní úkony, programovací úlohy, ale dokáže vytvořit i zamyšlení nebo analýzu.

"Vy si můžete vlastně vygenerovat nějakou práci pomocí počítače, můžete to využít jako nástroj, pak to můžete ještě doupravit trošku ručně a opravdu to jde poznat jen těžko," dodává Mikolov. Kamenem úrazu ale může být to, že mnohdy nepoznáme, zda je informace, kterou umělá inteligence vygeneruje, pravdivá. I umělá inteligence si totiž umí vymýšlet a být u toho velmi přesvědčivá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.