Přichází El Niño, potvrdili meteorologové. Evropu sevřou extrémní vedra

Jižní oscilace, která se nachází nad Tichým oceánem, ovlivňuje počasí na celé severní polokouli. Po sedmi letech končí její studená fáze La Niña a pozvolna nastupuje její horký protějšek El Niño.

Evropa to pocítí už během letních měsíců, upozornil odborný portál Severe Weather. Průměrná teplota podle Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) vzroste o dva stupně Celsia. "El Niño se dostane na vrchol. Čím tato událost bude silnější, tím bude intenzivnější její promítnutí do podoby počasí," vysvětlili meteorologové.

[chooze:article;value:499937]

Ve střední Evropě, tedy i v Česku, by měl být nárůst průměrného čísla na teploměrech nižší a pohybovat se kolem jednoho stupně. Na srážky by mělo být na starém kontinentu chudé celé léto.

El Niño "úřadoval" naposledy v roce 2016. Extrémní vedra tehdy přinesla nejenom sucho, ale v některých regionech dokonce vyvolala záplavy. Vysoké teploty lidem způsobovaly vážné zdravotní komplikace.

[chooze:article;value:497009]

A podle dlouhodobého výhledu nás kvůli nástupu teplé fáze pravděpodobně čekají Vánoce na blátě. Jev má totiž působit i v zimních měsících. "Modely ukazují na vyšší teploty oproti normálu," řekli odborníci. Nejvyšší skok se očekává ve střední Evropě a na jihu Itálie, zejména Sardinii.

Konkrétní podoba dopadů proměny v jižní oscilaci se bude ještě zpřesňovat, podotkli meteorologové. Letní vrchol ale předpokládá i americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Česko prožívá pravé aprílové počasí (14. 4. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.