Přichází nezvratná změna. Česko nic podobného nezažilo, varuje meteorolog

Dlouhá vlna veder, která se v posledních dnech usadila nad Českem, potrápila nejednoho z nás. I když se pomalu blíží podzim a na chvíli se zase zchladíme, meteorologové nemají příliš dobré zprávy. Z dlouhodobého hlediska to totiž vypadá, že počet horkých dnů za rok se v posledních letech zvyšuje.

Podle meteorologa Jáchyma Brzeziny z ČHMÚ je na vině globální oteplování. "Vzhledem k dlouhodobému globálnímu oteplování četnost, ale i intenzita vln veder ve světě narůstá a to platí i pro Českou republiku," uvedl na sociální síti X.

​Dle jeho analýzy dat Českého hydrometeorologického ústavu je patrné, že v posledních letech stoupá počet dní, kdy teplota dosahuje alespoň 20 stupňů Celsia, a dokonce i dní s teplotou alespoň 30 stupňů Celsia.

[chooze:article;value:572159]

Výjimku netvoří ani velmi horké dny, kdy teplota vzduchu dosahuje alespoň 35 stupňů Celsia. "V dekádě 1961–1970 bylo takovýchto dní 17 (součet z 54 stanic). V období 2011–2020 na shodném souboru stanic 654, tedy v průměru více než jeden na každé stanici za rok," upozorňuje meteorolog.

Vlny veder představují pro lidský organismus velkou zátěž. Při takových dnech by se podle Brzeziny měli mít na pozoru zejména starší lidé, děti nebo chronicky nemocní. Kromě lidského organismu mohou vysoké teploty negativně ovlivnit také zemědělství, faunu, flóru nebo i dostupnost vody.

V závěru dodává, že vlnu veder lze definovat jako déle trvající období velmi vysokých teplot. "Nejčastěji jsou definovány jako určitý počet dní za sebou, kdy maximální denní teplota vzduchu přesáhne určitou prahovou hodnotu," vysvětluje. V Česku to obvykle bývá 30 stupňů Celsia.

Česko zažilo v úterý další tropický den. Podle meteorologů nebyl zdaleka poslední:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.