Přichází Vánoce s měkkými dárky. Letošním hitem jsou deky a svetry

Třetí adventní neděle, třetí svíčka na adventním věnci. Řada z nás ale předposlední víkend před Vánocemi strávila nakupováním a honem za dárky. Obchody doslova praskaly ve švech.

Češi letos asi budou spíš dostávat takzvané měkké a malé dárky. V rodinné firmě Martina Bernátka, která se specializuje na vlněné zboží všeho druhu, jdou na dračku ponožky, rukavice, čepice, vesty a svetry nebo pantofle.

"Teď se prodává naprosto všechno. Naštěstí jsme byli dobře předzásobení, ale samozřejmě teď před Vánocemi je takový humbuk, že budeme rádi, když nám něco zbyde na příští rok," řekl Bernátek.

Největší zájem mají lidé o teplé textilie. "S energetickou krizí je větší zájem o deky, a celkově peřiny a jakékoli přikrývky. Tam ta kategorie roste třeba o 150 procent meziročně," prozradil Bernátek.

[chooze:article;value:477888]

Trend potvrzují i další obchodníci. Podle nich ale jdou na odbyt i malé ale užitečné dárky. "Typickým příkladem letošních vánočních hitů bude třeba designové povlečení, kvalitní designové deky na zahřátí a podobně. V našich datech vidíme, že o tento sortiment roste v posledních týdnech zájem, a čekáme, že čísla vyrostou ještě výš," přiznal mluvčí Heuréky Martin Žabka.

"Vracejí se k nám stálí zákazníci a strašně rádi. Největší zájem je o uměleckou šperkařinu a originální přáníčka," řekla prodejkyně, která se specializuje na prodej veselých drobností.

A do módy se prý vrací takzvaný modrotisk, tradiční česká technika barvení, která je na seznamu světového dědictví UNESCO. "Určitě vzrostl zájem o modrotisk díky našim olympionikům, kteří do něj byli oblečení. Největší zájem je o chňapky a ubrusy," řekla prodejkyně ze stánku s modrotiskem.

Lidé si ve velkém vyrazili vychutnat vánoční atmosféru i na trhy. Třeba na trhy do Poděbrad řada lidí dorazila především kvůli tradičním vánočním pochoutkám a pití. "My jsme sem vyrazili za zábavou, za grogem a něco se podívat, jak to vypadá," řekla TV Nova jedna z návštěvnic trhu.

Za týden nás čeká poslední, zlatá adventní neděle a to znamená jediné: do Štědrého dne už bude zbývat necelý týden.

Obchody o víkendu praskaly ve švech. Lidé ve velkém vyrazili i na trhy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.