Přichází zásadní zlom v počasí. Teploty už za pár hodin klesnou až na -15 °C

Do Česka se vrací zima. A bude opravdu tuhá. Kromě výrazného ochlazení se musíme připravit i na celou řadu nebezpečných meteorologických jevů, jako je náledí a nová sněhová pokrývka. Na jihovýchodě napadne až 15 centimetrů, budou se tvořit sněhové jazyky a závěje. V Jeseníkách a Beskydech potrápí obyvatele bílá tma a řidičům zkomplikuje cestu ledovka. 

Ještě v sobotu nás čekají teploty nad nulou, během odpoledne se ale bude postupně ochlazovat a večer už bude na celém území, s výjimkou Jihomoravského kraje, mrznout. "Na horách bude většinou sněžit, a protože se od severu ochladí, tak se k večeru začnou objevovat sněhové vločky i v nižších polohách," potvrzuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Na jihovýchodě bude padat mrznoucí déšť a tvořit se ledovka. V neděli budou teploty dál klesat. Ráno bude 0 až -6 °C, v pravé poledne -4 až 0 °C. Odpoledne pak nastane výrazné ochlazování, kolem 18. hodiny se budou teploty pohybovat jen mezi -9 až -5 °C. Pocitovou teplotu navíc bude ještě více snižovat silný vítr, a to zejména na východě území. 

Až -15 °C

Začátek příštího týdne bude ve znamení opravdu silných mrazů. V pondělí výrazně ubyde oblačnosti a obloha bude až jasná. Po ránu na sněhové pokrývce, při vyjasnění a slabému větru budou teploty klesat až na -15 °C a s mrazy musíme počítat po celý den. Denní teploty budou -8 až -2 °C.

[chooze:article;value:535427]

​Mrazivý charakter počasí se udrží i v následujících dnech. V úterý bude jasno až polojasno, poránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty -8 až -12 °C, ve vyšších polohách až -15 °C. Denní teploty -8 až -3 °C. Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty -6 až -10 °C, ve vyšších polohách až -15 °C. Denní teploty -6 až -2 °C.

Mírný nárůst teplot vzduchu přinese až závěr týdne, ale na většině území budou i nadále teploty zůstávat pod bodem mrazu.

Jak se chovat při silných mrazech?

V příštím týdnu bychom měli vrstvit oblečení, dýchat nosem, vyměnit vodu za bylinkový čaj na zahřátí a zvýšit dávky vitamínu C.

Z návratu zimního počasí budou mít radost milovníci zimních sportů – nejvíce sněhu napadne v Jeseníkách a v Beskydech, a to až kolem 30 cm. V příštím týdnu budou skvělé podmínky pro umělé zasněžováni. 

Extrémní počasí panovalo i v uplynulých dnech, kdy po celém Česku stoupaly hladiny řek a hrozily povodně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.