Prigožin se po vzpouře setkal s Putinem. Potom hned utekl

Putin přijal Prigožina v Kremlu 1. července, týden po neúspěšném tažení žoldnéřů Wagnerovy skupiny na Moskvu. Podle deníku La Libération to zjistily západní zpravodajské služby.

Schůzku v pondělí po poledni potvrdil i Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, píše Interfax. Ten ale tvrdí, že se uskutečnila už 29. června. "Vskutku, pan prezident měl takovou schůzku. Pozval na ni 35 lidí," řekl.

[chooze:article;value:512166]

Wagnerovci se vydali na Moskvu v sobotu 24. června. Ruský prezident pochod označil za zradu a kudlu do zad. Prigožin tvrdí, že chtěl svou organizaci zachránit před rozhodnutími Šojgua a že "v žádném případě" neusiloval o zpochybnění Putinovy moci.

Po této neúspěšné akci se Jevgenij Prigožin držel v ústraní a na veřejnosti se objevoval jen sporadicky. Jeho setkání s Putinem naznačuje, že se situace kolem Wagnerovy skupiny a jejího vlivu na ruskou politiku bude ještě vyvíjet.

[chooze:article;value:510887]

Wagnerovci se podílí na ruské invazi na Ukrajinu, v minulosti bojovali v souladu se zájmy Kremlu i v občanské válce v Sýrii.

Konec tažení pomohl vyjednat běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prigožin bezprostředně po schůzce s Putinem utekl do Minsku. Podle Lukašenka už se ale vrátil do Moskvy, upozornil list The Guardian. Od ruského prezidenta měl dostat milost.

V soukromém vlaku Putina je kino, bar i posilovna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.