Prigožin vysvětlil cíle své vzpoury. Velení ruské armády nás chtělo zničit, tvrdí

Miliardář a majitel soukromé armády Wagnerova skupina Jevgenij Prigožin poté, co ukončil pochod svých žoldnéřů na Moskvu, na čas zmizel. Neobjevoval se v médiích, ani nic neumístil na svém telegramovém kanále, kde je jinak velmi aktivní. Doteď se ani neví, kde zrovna je.

Poprvé od sobotního střetu wagnerovců s ruským vedením se Prigožin vyjádřil. Na telegramu umístil 11minutovou audionahrávku, v níž mimo jiné vysvětlil důvody, proč se k radikálnímu kroku uchýlil.

[chooze:article;value:510838]

Hlavní motivací pro Prigožinův krok neměly být dlouhodobé neshody mezi žoldáky a ruskou armádou, jak se dlouhou dobu spekulovalo. Místo toho mělo jít žoldnéřské organizaci o přežití. "PMC Wagner měla ukončit činnost k 1. červenci 2023 a její členové vstoupit do ruské armády. Jen 1 nebo 2 procenta našich zaměstnanců přijala," tvrdil Prigožin.

S tím však wagnerovci nesouhlasili a vyrazili na takzvaný "pochod spravedlnosti", jak jej nazval jejich šéf. Tento pochod měl mít za cíl potrestání těch, kteří rozhodli o rozpuštění skupiny a kteří podle Prigožina napáchali příliš velké chyby při vedení války na Ukrajině.

Prigožin trvá na tom, že pochod měl být mírový a že konflikt vyvolala ruská armáda. "Wagnerova skupina utrpěla zásah raketou, po které následoval útok vrtulníku. Zhruba 30 našich bojovníků zemřelo. Kvůli tomu jsme se museli bránit silou," tvrdil Prigožin.

[chooze:article;value:510845]

Nabídku běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka využil lídr wagnerovců údajně poté, co si uvědomil, kam až by mohla vyostřená situace zajít. Lukašenko nabídl Prigožinovi bezpečný odchod na běloruské území společně i s jeho žoldnéři. Součástí dohody byla také beztrestnost pro všechny členy Wagnerovy skupiny. Obvinění z organizace pokusu o převrat namířená proti Prigožinovi však stále trvají.

Prigožin se také ve svém projevu pustil do stavu ruské armády. "Pochod v plné nahotě předvedl to, na co jsme upozorňovali. Bezpečnostní situace je tristní. Všechna vojenská stanoviště, základny a letiště byla zablokována," prohlásil.

Naproti tomu vyzdvihl práci svých žoldnéřů. "Pokud by invazi z února 2022 provedlo vojsko tak vycvičené a schopné jako Wagnerova skupina, speciální vojenská operace by byla u konce hned první den. Tak by měla pracovat ruská armáda," zakončil Prigožin.

Prigožin odjel z Rostova na Donu. Wagnerovcům nehrozí stíhání, tvrdí Kreml:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.