Prigožin zveřejnil první video od pokusu o převrat

Předpokládá se, že Prigožin má na kontinentu, kde má lukrativní obchodní zájmy, tisíce bojovníků. Podle BBC působí Prigožinovi vojáci v zemích včetně Mali a Středoafrické republiky, kde je skupiny na ochranu práv a OSN obviňují z páchání válečných zločinů.

Velká Británie minulý měsíc uvalila sankce na dva velitele operací Wagnerovy skupiny ve Středoafrické republice a obvinila je z mučení a zabíjení civilistů. USA viní wagnerovce také z nelegálních obchodů se zlatem pocházejícím z tamních dolů.

[chooze:article;value:514175]

Prigožin na videu říká, že wagnerovci kromě boje proti islamistickým bojovníkům a dalším zločincům provádí také průzkum nerostných surovin, a proklamuje, že africkému lidu přináší spravedlnost a štěstí. Wagnerova skupina podle něj stále provádí nábor a bude "pokračovat v plnění úkolů, které byly stanoveny a které slíbili splnit". Místo pořízení videa se BBC zatím nepodařilo ověřit.

Minulý měsíc během africko-ruského summitu v Petrohradě byl Prigožin vyfotografován, jak si potřásá rukou s velvyslancem Freddym Mapoukou, poradcem prezidenta Středoafrické republiky.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1693697383115161863

Prigožin se dostal do ostrého sporu s Moskvou během červnové vzpoury, při které asi 5 000 wagnerovců převzalo kontrolu nad jihoruským městem Rostov na Donu a postupovalo směrem k Moskvě s deklarovaným cílem odstranit vojenské velení.

Svůj postup zastavil až po jednání s Kremlem, které zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Na základě dohody o ukončení vzpoury byla obvinění proti Prigožinovi stažena a byl mu nabídnut přesun do Běloruska. Od té doby se Prigožin na veřejnosti příliš neobjevuje.

Před válkou na Ukrajině měli wagnerovci odhadem 5 000 bojovníků, většinou veteránů ruských elitních pluků a speciálních jednotek. Loni v červnu však Prigožin uvedl, že jejich počet od začátku války na Ukrajině vzrostl na 25 000 bojovníků.

Prigožin vysvětlil cíle své vzpoury. Velení ruské armády nás chtělo zničit, tvrdí (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.